Oktober 2015, bezocht Citrofiel.nl het Conservatoire, nabij Parijs.

Geniet met ons mee, hier staan de foto's en film

 

'REVOLUTIONAIR' SYSTEEM DEBUTEERT OP NIEUWE CITROňN C5

 

Het eind is nabij voor het hydropneumatische veersysteem van CitroŽn. Liefhebbers van bijzondere veertechniek hoeven niet bij CitroŽn te vertrekken. De Fransen werken namelijk aan een nieuw 'revolutionair' systeem!

c5new.jpg (52896 bytes)

Het Britse AutoCar heeft gesproken met Linda Jackson, CEO van CitroŽn. Volgens de topvrouw zouden we in 2017 al kennis kunnen maken met het nieuwe veersysteem dat in de voetsporen zal treden van CitroŽns fameuze veerbollen.

Fans van scherp stuurwerk hoeven niet te vrezen voor een zompig karakter, zo blijkt. Volgens Jackson ligt de focus voor het nieuwe systeem - waarvan de werking niet nader wordt toegelicht - op puur comfort, zonder aan scherpte in te boeten.

Het nog naamloze systeem zal debuteren op de opvolger van de C5, een model dat langzaamaan al wordt afgebouwd. Uiteindelijk krijgen meerdere modellen van CitroŽn de beschikking over de technologie. De DS-modellen zouden overigens achter het net vissen, gezien de nieuwe techniek puur en alleen voor het portfolio van CitroŽn bedoeld is.

 

Wat allemaal begon met de Cactus M Concept is opgedroogd als deze CitroŽn E-Mehari: een dakloos autootje met een elektrische aandrijflijn!

e-mehari.jpg (28274 bytes)

In september 2015 trok CitroŽn het doek van de Cactus M, een opengewerkte versie van de Cactus die vooruitblikte op een mogelijke reÔncarnatie van de aloude Mehari. Het studiemodel is nu opgedroogd als E-Mehari productiemodel.

Ondanks de sterke uiterlijke overeenkomsten met de C4 Cactus is de E-Mehari niets meer of minder dan een aangepaste Bollorť.  Dit Franse merkje - bekend van de elektrische stadsauto's - levert met de Bluesummer een soortgelijke auto, en die heeft CitroŽn eens stevig tegen het licht gehouden. Dat resulteert in een 'Cactus' met slechts twee portieren en een bijzonder rechtopstaande voorruit. We zien verder relatief hoge rolbeugels en opvallende scharnieren voor de portieren. Net als de oer-Mehari beschikt ook de E-Mehari over een grote bodemvrijheid.

De carrosserie is volledig opgetrokken uit kunststof en moet kleine aanvaringen met objecten kunnen weerstaan zonder dat er sprake is van schade. Het complete interieur kan met een hogedrukspuit worden gewassen.

CitroŽn biedt de E-Mehari alleen aan met een 50 kW sterke elektrsche aandrijflijn. De E-Mehari haalt een topsnelheid van 110 km/h en heeft een actieradius van 200 kilometer. In de lente van volgend jaar verschijnt de E-Mehari op de Franse markt. Het is nog niet zeker of deze vrolijke Fransman ook naar Nederland komt.

CitroŽn geeft de Berlingo voor de tweede keer een facelift.

berlingo2015.jpg (323987 bytes)

De huidige Berlingo verscheen in 2008 op de markt en werd in 2012 nog van een facelift voorzien. Inmiddels zijn we weer zo'n drie jaar verder, en in plaats van een compleet nieuw model laat CitroŽn in GenŤve een wederom gefacelifte Berlingo zien.

Eerder toonde CitroŽn al de Mountain Vibe, een 'ruig' aangeklede versie van de opgefriste Berlingo. Toen konden we al zien dat de neus iets aangepast zou worden. De productieversie van de 'ludospace' krijgt inderdaad nieuw bumperwerk met verplaatste led-dagrijverlichting en ook de grille is opnieuw ontworpen. Bovendien zijn er twee nieuwe kleuren beschikbaar: Acier Grey en Moka Brown.

berlingmountainvibe.jpg (373652 bytes)

Nieuw is een 7-inch touchscreen waarmee - vanaf november dit jaar - Mirror Screen mogelijk is, waarmee je je smartphone aan het infotainmentsysteem van de auto koppelt. Active City Brake is van de partij evenals een achteruitrijcamera. Ook nieuw zijn de Blue HDi-dieselmotoren, waarvan de zuinigste 4,1 l/100 km verbruikt.

CitroŽn heeft de prijzen voor de Berlingo Full Electric bepaald.

De elektrische besteller krijgt een vanafprijs van 26.250 euro. Daarvoor krijg je de kleinste variant in de Comfort-uitrusting. De grotere Comfort mag vanaf 27.300 euro weg. Boven aan de ladder staan de Club-uitvoeringen. De standaardvariant kost minimaal 27.650 euro, terwijl de extra grote 28.700 euro moet opleveren. 

Onder de kap van de elektrische Berlingo ligt een elektromotor met een lithium-ion accupakket (22,5 kWh). De motor heeft een vermogen van 67 pk, waarmee de besteller binnen 18,7 seconden op 100 km/h zit. Z'n top ligt op 110 km/h. De CitroŽn Berlingo Full Electric is per direct te bestellen bij de dealer

CitroŽn heeft met de C4 Cactus een succesnummer op de markt gezet. De kekke Fransman is heel goed ontvangen bij het grote publiek, waardoor CitroŽn nu de productie moet verhogen.

c4cactusnoir.jpg (105871 bytes)

Met de C4 Cactus bewijst CitroŽn dat creativiteit beloond wordt; het huidige productieniveau is namelijk onvoldoende om de grote vraag te kunnen beantwoorden. Daarom schroeft CitroŽn de productie in de fabriek in Villaverde op, door in november vier zaterdagen door te produceren. Uiteindelijk zal de dagelijkse productie met twintig procent moeten groeien om aan de vraag te voldoen. De Spaanse fabriek waar de auto wordt gebouwd, werd twee jaar geleden nog bedreigd met sluiting. De populariteit van de C4 Cactus doet die dagen snel vergeten.

Volgens analytici moet CitroŽn rekening houden met een jaarlijks verkoopaantal van tussen de 50.000 en 100.000 Cactussen. In Nederland heeft de auto ook al behoorlijk voet aan de grond weten te krijgen.

 

CitroŽn presenteert de C4 Cactus Airflow 2L, een model dat moet laten zien hoe verdere CO2-reductie bij toekomstige modellen gerealiseerd kan worden.

citroen-c4-cactus-airflow-2l-20.jpg (49614 bytes)

De naam van de auto geeft het al aan: CitroŽn heeft met deze versie van de C4 Cactus een gemiddeld verbruik van 2,0 l/100 km (1 op 50) bewerkstelligd.

Dat lukt natuurlijk niet zomaar. De ingenieurs hebben onder meer de aerodynamica met 20 procent verbeterd en de rolweerstand verlaagd met zogenaamde Tall&Narrow-banden ('hoog en smal').

Bovendien heeft CitroŽn nog eens 100 kg van het gewicht af kunnen schaven. De concept-car legt zodoende 865 kg in de schaal. Dat is gelukt door het gebruik van aluminium voor het bovenste scherm van het subframe, extra sterk staal voor de voorste balken en kunststof voor het voorste scherm.

Kunststofmaterialen op basis van koolstofvezel zijn gebruikt voor de schokdempers, de achterklep, de achterbank, de carrosserieflanken, het dak, de dwarsbalken van het dak, de zijschermen en de portieren.

De grootste winst komt echter door het gebruik van HybridAir-technologie. CitroŽn claimt dat deze techniek op zichzelf al goed is voor een verbruiksreductie van 30 procent. De HybridAir-aandrijflijn bestaat uit de 3-cilinder PureTech-benzinemotor, energieopslag in de vorm van perslucht, een unit bestaande uit twee motoren - hydraulische pompen en een automatische transmissie.

Steeds meer ingewijden spreken over een mogelijke terugkeer van PSA Peugeot-CitroŽn naar de Verenigde Staten. Een sleutelrol daarin zou weggelegd zijn voor DS, waar PSA een wereldmerk van wil maken.

“We willen van DS een wereldwijd premiummerk maken, en dat is het niet zonder de VS”, vertelt de CEO van het nieuwe merk, Yves Bonnefont, in een interview met Automotive News. Het merk doelt op verkoop in tweehonderd grote steden wereldwijd, waarvan twintig in de VS. Dat zou na 2020 gerealiseerd moeten zijn. Of de oversteek daadwerkelijk gemaakt wordt, zal volgens Bonnefont op zijn vroegst in 2017 worden besloten.
citroendivinedsconcept.jpg (193668 bytes)
In China wordt DS al als een apart merk verkocht. In de komende jaren moet dat wereldwijd het geval worden. Een voorproefje van de DS’en van de nabije toekomst is de DS Divine Concept. Mocht PSA inderdaad weer auto’s in de VS gaat slijten, dan zou dat voor het eerst sinds 1991 zijn.

De nieuwe C1:

C1nieuw.jpg (243165 bytes)

 

De 108 en C1 zijn technisch, maar ook qua uiterlijk grotendeels gelijk. De grootste verschillen vinden we aan de voorkant. CitroŽn kiest net als bij de C4 Picasso voor opgesplitste koplampen; de richtingaanwijzers zitten in platte, hoger geplaatste units, de overige verlichting in ronde units daar direct onder. Voor de dagrijlampen brengen de Fransen zelfs nog een extra verdieping aan; verticale ledstrepen vervullen die rol. Daarmee is de familiegelijkenis met de DS3 meteen duidelijk, en ook de zwarte A-stijlen van die auto worden overgeheveld naar de C1.

nieuweC1.jpg (35971 bytes)

Langer, smaller en zwaarder

De C1 is met een lengte van 3,46 meter en een breedte van 1,62 meter iets langer en smaller dan z'n voorganger. Het neusje maakt 'm overigens ook een centimeter korter dan z'n Franse tweelingbroer. Uiteraard is de auto er wederom met een vijf- en met een driedeurscarrosserie. Het grote roldak Airscape is op beide versies leverbaar. Het A-segmentertje is met een gewicht van 840 kg iets zwaarder dan voorheen. 

Mirror screen

Net als Peugeot kiest CitroŽn voor een iets hogere positionering bij zijn kleinste model. Daar hoort natuurlijk een zeer uitgebreide optielijst bij. Naast het Airscape-dak zien we daarop zaken als two-tonelak en stickerwerk. Wie er graag klein, maar luxe bij wil rijden kan kiezen voor onder meer een achteruitrijcamera, climate control en keyless entry. Het dashboard is te voorzien van het zogenaamde Mirror Screen, een 7 inch groot touchscreen waarmee een smartphone kan worden bediend. Navigatie, telefonie en muziek kunnen zou eenvoudig naar de auto worden overgeheveld.  

C1Swiss&me.jpg (38491 bytes)

88 of 99 gram

Het motorenpalet van de Franse zustermodellen bestaat uit een 1,0-liter met 68 pk en een 1,2-liter met 82 pk. De kleinste motor stoot 88 gram CO2 per kilometer uit, de grotere houdt het op 99 g/km. CitroŽn parkeert de C1 naast de 108 op de salon van Genťve.

Wie een compromis zoekt tussen een normale stationwagon en een cross-over of SUV, kan bij CitroŽn binnenkort terecht bij de C5 CrossTourer, een C5 Tourer die wat hoger op z’n poten is gezet.

c5tourer.jpg (82137 bytes)

 

We kennen het recept van bijvoorbeeld de Peugeot 508 SW RXH en Opel Insignia Country Tourer: een stationwagon met extra bodemspeling en wat uiterlijke opsmuk in de vorm van onder andere kunststof spatbordverbreders.

De CitroŽn C5 CrossTourer tapt uit hetzelfde vaatje. Behalve de geprononceerde spatbordranden herken je de opgeruigde C5 aan de matgrijze dakrails, verchroomde spiegelkappen, aluminiumkleurige ‘skidplates’ aan voor- en achterkant en 18-inch lichtmetalen wielen die zijn gespoten in matgrijs met diamantglans.

Bij de versies met Hydractive III+ -vering kun je de wagenhoogte van de C5 CrossTourer met maximaal 15 mm laten toenemen, tot een snelheid van 70 km/h. Je kunt Hydractive III+ bestellen op alle versies behalve de e-HDi 115 Airdream ETG. Laat dit nu wel de enige motorisering zijn die in aanmerking komt voor 20 procent bijtelling.

 

Avontuurlijk: CitroŽn C4 Cactus Aventure

cactusadventure.jpg (37907 bytes)

Hierbij tonen wij u de CitroŽn C4 Cactus, de auto waarmee ons Franse merk een nieuwe richting inslaat.

Cactus.jpg (66183 bytes)

 

Het meest opmerkelijk is – of misschien juist niet – dat het productiemodel grote overeenkomsten vertoont met de concept-car die vorig jaar werd gepresenteerd. De dakrails zijn gebleven en hetzelfde geldt voor de beschermende 'airbumps' aan de zijkant en op de bumpers. Het koetswerk is op detailniveau ‘genormaliseerd’, maar het opmerkelijke design van het studiemodel is grotendeels overeind gebleven.

De Cactus is 4,16 meter lang, breedte en hoogte bedragen respectievelijk 1,73 en 1,48 meter. De wielbasis is met 2,60 meter gelijk aan die van de C4, de auto waarop de Cactus is gebaseerd. In de kofferbak kun je 358 liter bagage kwijt en de hele auto is 200 kilogram lichter dan de C4.

Over de invulling van het motorengamma verstrekt CitroŽn nog weinig informatie, behalve dan dat de zuinigste diesel een verbruik haalt van 3,1 l/100 km (82 g/km CO2) en dat de schoonste benzineversie minder dan 100 g/km CO2 uitstoot. Details over de motoren volgen hopelijk spoedig.

De uit TPU (thermoplastisch polyurethaan) vervaardigde airbumps zijn in vier kleuren te bestellen (zwart, grijs, ‘dune’ en ‘chocolate’) en moeten de auto niet alleen tegen schades beschermen, maar zorgen ook voor flink wat onderscheidend vermogen – voor zover de auto dat van zichzelf al niet heeft. Je kunt kiezen uit tien carrosserie- en drie interieurkleuren.

Het dashboard is met z’n twee displays minimalistisch van opzet en een middentunnel ontbreekt. Via het centrale 7-inch display bedien je onder meer de airco en de multimediasystemen. De drukknoppen onder de ventilatieroosters zijn voor de bediening van de ETG-automaat. Opmerkelijk: de passagiersairbag is verhuisd van het dashboard naar het dak. Bij een aanrijding vouwt de airbag zich langs de voorruit uit.

c4cactus.jpg (181020 bytes)

De volumineuze voorstoelen zijn met elkaar verbonden, waardoor je het idee van een bank krijgt. Dat zagen we ook al bij het studiemodel. Dankzij het panoramische zonnedak is het binnenin lekker licht. Bovendien scheelt het volgens CitroŽn 6 kilogram gewicht ten opzichte van een stalen dak. Andere gewichtsbesparende maatregelen zijn de ‘uitzetfunctie’ van de achterste zijruiten en de achterbank die uit ťťn stuk bestaat en geen deelbare leuning heeft..  

La grande C4 Picasso

citroengrandepicasso.jpg (206929 bytes)

 

Net als bij de vorige generatie van de C4's Picasso het geval was, krijgt de Grand-versie een iets ander jasje aangemeten. Wie een Grand Picasso bestelt kan met z'n zevenen op vakantie zonder dat die zeven op elkaars schoot hoeft te zitten. De hagelnieuwe CitroŽn staat op het nieuwe EMP2-platform, waardoor de auto efficiŽnter in elkaar gezet kan worden. Bijtellers opgelet, er zit namelijk een versie aan te komen die slechts 98 gram CO2 per kilometer de lucht in blaast.

Wie goed kijkt, ziet dat de Grand Picasso over een ander front beschikt dan de 5-zits variant. Her en der loopt een lijntje anders, maar hij behoudt het opvallende snoetje dat we al eerder zagen. Verder lopen de dakbogen net even anders en krijgt hij overduidelijk een setje eigen achterlichten met zich mee.

In de lengte is de nieuwe Grand C4 Picasso met 4,59 meter net zo lang als de auto die hij vervangt. Wel neemt z'n wielbasis toe, en wel met 11 centimeter tot 2,84 meter. De portieropeningen zijn groter dan ooit, waardoor de instap naar de derde zitrij beduidend gemakkelijker moet verlopen. Wie achterin plaatsneemt heeft overigens de beschikking over z'n eigen ventilatieroosters. De bagageruimte neemt met 69 liter toe tot 645 liter. Wie de derde zitrij naar voren schuift moet zelfs 700 liter aan prullaria mee kunnen zeulen. De vooroverhang is 11,6 centimeter korter dan voorheen, bovendien wordt de motor lager gemonteerd en is de spoorbreedte verruimd.

De forse Fransoos krijgt de beschikking over een nieuwe BlueHDi-dieselmotor die, hoe kan het ook anders, voldoet aan de Euro 6 norm. Hij beschikt over een Selective Catalytic Reduction-module, een techniek waarmee de NOx-uitstoot aanzienlijk beperkt kan worden, volgens CitroŽn zelfs met 90 procent. Al met al stoot de 150 pk sterke zelfontbrander in combinatie met een handbak 110 gram CO2 per kilometer uit. Wie hem met automaat bestelt schiet 117 grammetjes CO2 per kilometer de lucht in. Iedere versie van de nieuwe Grand Picasso is tenminste 100 kilo lichter dan z'n voorganger. Deze krachtbron komt ook naar de korte Picasso, en ook de rest van het motorenaanbod is identiek aan dat van z'n kleinere broertje.

Medio oktober moeten de eerste exemplaren in de showroom staan. Prijzen zijn nog niet bekend.

De nieuwe CitroŽn C4 Picasso

citroenpicasso5places.jpg (145360 bytes)

 

Om maar met de deur in huis te vallen: de goedkoopste C4 Picasso staat vanaf 25.790 euro bij je voor de deur. De auto komt in vijf uitrustingsniveaus op de markt, wat krachtbronnen betreft valt er te kiezen uit zes motoren, waaronder vier fiscaal aantrekkelijke dieselmotoren.

Als Attraction krijgt de C4 Picasso dual zone airconditioning, cruise control, een 7-inch touchscreen, elektronische handrem, led-dagrijverlichting en elektrisch bedienbare ramen voor en achter met zich mee. Een stapje hoger op de ladder staat de Tendance, die automatische airco, een regen- en lichtsensor, 16-inch lichtmetalen wielen, mistlampen en, jawel, een parfumeur aan de uitrusting toegevoegd. Het middelste uitrusting niveau is de Intensive. Deze heeft krijgt Keyless entry & start, een 12" HD-scherm, navigatiesysteem, achteruitrijcamera, een lederen stuurwiel, bochtenverlichting en chromen accenten op de zijkant als extra. De Business is het de een na hoogste uitvoering, die onder andere een 230 volt-aansluiting met zich mee krijgt. Bovenaan de Picasso-voedselketen staat de Exclusive, die Active Cruise Control, een gemotoriseerde achterklep, led-3d lampen achter, dodehoekdetectie, eTouch, half-lederen bekleding, 17-inch lichtmetaal en een automatische parkeerhulp aan de uitrusting toevoegt.

De Business-editie staat vanaf 26.790 op de stoep. Deze zakelijke uitvoering in combinatie met de e-HDi 115 dieselmotor, met 20% bijtelling, mag mee vanaf 29.990 euro. De VTi 120 en de THP 155 zijn de enige benzinemotoren. Dieselen kan met de e-HDI 90, die per kilometer 98 gram CO2 de lucht in blaast. De hogere dieseltreden worden bezet door de e-HDi 115, e-HDI 115 ETG en de BlueHDi 150, die allen goed zijn voor 20 procent bijtelling. In juni staat de nieuwe C4 Picasso bij de Nederlandse dealers. 

Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan nŠŠst het asfalt kiest CitroŽn nu voor het eerst voor deelname aan de FIA World Touring Car Championship. Niemand minder dan Sťbastien Loeb is uitverkoren om de CitroŽn over het circuit te jagen.

citroenwtcc.JPG (161217 bytes)

Niet eerder waagde CitroŽn zich aan de WTCC. De laatste jaren boekte het Franse merk grote successen tijdens de WRC-kampioenschappen, resultaten die CitroŽn nu graag doorzet naar de WTCC. Overigens joegen de Fransen al eerder hun auto's over het asfalt en wel tijdens de Saxo Cup.

Op de Autosalon van Parijs maakte zei merk van de double chevron al dat het 'mogelijk zou deelnemen' aan de WTCC, vandaag komt er dan eindelijk officiŽle bevestiging. Vanaf 2014 zal Sťbastien Loeb, niet de minste, in een nog te onthullen auto de circuits onveilig maken.  De deelname van CitroŽn aan de WTCC betekent overigens niet dat de WRC wordt vergeten, de Fransen zullen in beide klassen actief deelnemen.

Innovaties voor de auto van morgen

Onlangs onthulde PSA Peugeot CitroŽn een aantal innovaties waarmee het modellen schoner, zuiniger en toekomstbestendiger wil maken. Een ervan, Hybrid Air, wordt verder ontwikkeld tot een nieuw type ‘full hybrid’ die uiteindelijk niet meer dan 2 l/100 km moet gaan verbruiken. Andere technieken zijn al klaar voor introductie.

PSA+Hybrid+Air.jpg (42907 bytes)

Tijdens een persconferentie heeft PSA Peugeot CitroŽn de nieuwe technologie Hybrid Air onthuld. Veel is er nog niet over bekend maar het gaat om een nieuw soort hybride aandrijving die benzine en perslucht combineert. Het gaat om een ‘full hybrid’, de term wordt gebruikt voor hybride auto’s die over een beperkt aantal kilometers volledig elektrisch kunnen rijden. PSA ontwikkelt de Hybrid Air door om te komen tot de ’2 l/100 km-auto’, waarmee dus 50 km gereden kan worden op 1 liter benzine.

Ook beleefde het EMP2-platform gisteren de voorpremiŤre. Op deze basis zullen verschillende toekomstige modellen van Peugeot en CitroŽn worden gebouwd. Het is modulair en geschikt voor schone aandrijflijnen zoals van hybrides.

Tijdens de bijbehorende bijeenkomst, waarbij zo’n honderd PSA-partners, politici en journalisten in het R&D-centrum kennis konden maken met PSA-innovaties, presenteerde het moederbedrijf van Peugeot en CitroŽn ook nieuwe technologieŽn die dit jaar al gereed zijn. Zo voegt het bedrijf bij dieselmotoren ‘bovenop’ het roetfilter met additief straks Selective Catalytic Reduction (SCR) toe, waarmee de uitlaatgassen vrij van stikstofoxiden worden. Bovendien beperkt SCR het dieselverbruik met 2 tot 4 procent ten opzichte van de Euro5-motoren.

hybrid-air.jpg (74053 bytes)

In ontwikkeling: schone techniek

Eco Hybrid zorgt voor grotere besparingen: 15 g/km minder aan CO2 en, aldus cijfers van PSA, tot wel 15 procent besparing op het benzine- of dieselgebruik van de meest gangbare CitroŽn- en Peugeot-modellen. Het is een van de innovaties ‘voor de auto van morgen’ die PSA gisteren eveneens presenteerde. Verder werkt PSA aan het verbeteren van het rendement van benzinemotoren, door de recirculatie van uitlaatgassen (Exhaust Gas Recirculation, EGR).

Specifieke auto’s in ontwikkeling zijn de VťLV en de HYdole. Laatstgenoemde is een demonstratie- en testmodel voor hybride rijden maar de VťLV komt uiteindelijk in de showroom. Het is een licht elektrisch voertuig dat wordt afgestemd op stadsgebruik. De auto zou slechts 85 Wh per km verbruiken. Meer dan een schoon voertuig wil PSA er ook mee inspelen op andere, hedendaagse vraagstukken, zoals verstedelijking en de vraag naar nieuwe mobiliteitsvormen.

In oktober berichtten we over de komst van een nieuwe Eend uit de broedplaats van CitroŽn. Nu druppelen meer geruchten het internet op.

 

Eerder alwisten we te melden dat CitroŽn aan een opvolger van de iconische 2CV werkt. Toen zwom het nieuws zijn rondjes over het internet dat hij op het platform van de C3 zou komen te staan. Afgelopen september zouden we hem op de beurs van Frankfurt gezien moeten hebben, maar het mocht helaas niet zo zijn.

Volgens onze collega's van AutoPlus heeft de algemeen directeur van CitroŽn inmiddels bevestigd dat er inderdaad een nieuwe 2CV in het vat zit. De reÔncarnatie van de deinende Fransoos moet in Madrid van de band rollen en nog begin volgend jaar op de markt verschijnen. Naar verluidt zal de aanstaande double chevron zijn basis niet met de C3 maar met de volgende C4 gaan delen. Om het model betaalbaar te houden en hem als prijsvechtende C-segmenter aan te kunnen bieden wordt de herboren Eend samengesteld uit al bestaande techniek van de planken van PSA. Wat luxe betreft stoppen de Fransen enkel het meest noodzakelijke in hun aanstaande troef.

Onder codenaam E3 gaat het proefballonnetje bij de Franse directie door het leven. Het model zal een vijfdeurs hatchback worden die gťťn stijlelementen met de oorpronkelijke Eend zal delen. Een wat aparte keuze: CitroŽn heeft met de DS3 al een hip kleintje in het gamma staan en het erfgoed van de 2CV leent zich uitstekend voor een geslaagd retro-ontwerp. AutoPlus meldt dat we de eerste conceptcar in maart op de Autosalon van GenŤve kunnen verwachten.

 

 

Na zeven jaar is autoland een soort monument verloren. Gisteren rolde de laatste CitroŽn C6 van de band, en daarmee verdwijnt de laatste statige Fransman uit de prijslijsten. In die zeven jaar leefde de C6 als een God in Frankrijk...

 

..maar niet in Nederland. Destijds mocht Jacques Chirac zich dan laten verplaatsen per C6, buiten Frankrijk deed de eigenzinnige limousine het een stuk minder goed. Dit jaar wist CitroŽn bij ons nog 12 C6'en op kenteken te zetten. Vorig jaar waren dit er 49 en in 2010 kwamen 54 grote Fransozen ons asfalt verblijden met hun aanwezigheid. In 2006 beleefde de C6 in Nederland zijn topjaar, toen hebben 316 C6'en hun weg naar een eigenaar gevonden.

CitroŽn had bij de introductie voor ogen om jaarlijks 20.000 C6'en te produceren. Helaas is dat niet gelukt. De totale productie over zijn gehele levensloop komt hier meer bij in de buurt.

Met het verdwijnen van de CitroŽn C6 is er geen forse Fransman meer die de strijd aan probeert te gaan met de gerenommeerde Duitse namen. De Peugeot 607 en Renaults Vel Satis smeten al eerder de handdoek in de ring. Waar van die modellen geen opvolger in het vat zit, lijkt dat bij CitroŽn een iets ander verhaal. CitroŽn werkt namelijk aan een grote sedan die het DS-label zal gaan dragen. Met de komst van de DS5 is het de vraag of een nieuwe grote CitroŽn wťl de aandacht van de kopers weet te vinden.

Wat de C6 de das om heeft gedaan? Misschien was het model net even tť uitgesproken anders. Wat comfort betreft is de C6 heer en meester. Als een waar vliegend tapijt zweeft hij over het asfalt. In combinatie met de smeuÔge 3.0 V6 een geweldige reiswagen. Daar tegenover staat inherent een wolliger en gevoellozer stuurgedrag dan bijvoorbeeld zijn Duitse concurrenten bieden.

Citrofiel haalt de krant, lees het hier

 

Oldtimer eigenaren onnodig getroffen door regeerakkoord

In het Regeerakkoord 2012 wordt aangegeven dat de reeds lang door de FEHAC bevochten vrijstelling voor klassieke voertuigen vanaf 2014 komt te vervallen. Argument is dat dit vanuit milieuoverwegingen wordt gedaan.

Bijdrage van oldtimer aan vervuiling milieu te verwaarlozen

Het argument dat met het opheffen van de fiscale vrijstelling het milieu wordt gediend zal niet opgaan. Omdat de bijdrage van oldtimers aan vervuiling en CO2-emissies te verwaarlozen is. Van alle kilometers die personen- en bedrijfsauto’s in Nederland afleggen is hooguit een kwart procent afkomstig van oldtimers (in de zin van door liefhebbers gekoesterd erfgoed). Bovendien rijden deze voertuigen vrijwel niet in de stad of tijdens de spits.

Helaas zijn oldtimers, door onjuiste interpretatie van een door het Planbureau voor de Leefbaarheid uitgebracht rapport, recent in een kwaad daglicht komen te staan. Wetenschappelijk, onafhankelijk onderzoek dat de FEHAC eerder heeft laten verrichten, laat een heel ander beeld zien. Namelijk dat het gebruik van oldtimers zo gering is, dat het behalen van de doelstellingen op gebied van vermindering van uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide niet in gevaar komt door het sporadische gebruik van oldtimers.

Belastingopbrengst van oldtimer belasting zal sterk tegenvallen

De FEHAC bepleit dat het zeer onverstandig zou zijn om de al sinds 1994 bestaande vrijstelling van wegenbelasting van oldtimers te beŽindigen. De berekeningen die het Centraal Plan Bureau in opdracht van een aantal politieke partijen heeft gemaakt van de opbrengst van zo’n maatregel geven een misleidend beeld van de werkelijkheid. Immers, zoals het CPB zelf ook niet weerspreekt, men heeft geen rekening gehouden met het enorme aantal voertuigen dat gedurende een groot deel van het jaar geschorst zal worden, of zal worden geŽxporteerd.

En evenmin is de uitval aan belastinginkomsten meegenomen: minder brandstofaccijns, maar vooral minder BTW en andere opbrengsten uit de omvangrijke oldtimer-economie. En bedrijven zullen moeten sluiten of mensen ontslaan. Maar het immateriŽle verlies moet misschien nog wel zwaarder wegen. De uitoefening van de hobby wordt voor velen heel erg moeilijk of onmogelijk, en vele clubs en daarmee de sociale structuren die daarmee zijn opgebouwd zullen teloor gaan.

De FEHAC vertrouwt er op dat ministers, staatssecretarissen en Tweede Kamerleden zich realiseren hoe waardevol het is om de in de samenleving sterk verweven en een zonder subsidies goed onderhouden cultureel mobiel erfgoed in stand te houden. Waardevol voor de liefhebbers zelf, maar zeer zeker ook voor de rest van Nederland. Aan maatregelen, die nauwelijks wat opleveren heeft niemand wat !

 

Na 1 januari 2013 worden de emissienormen aangescherpt. Om de DS5 Hybrid4 ook na die datum in de voordelige bijtellingscategorie van 14% te laten vallen, verlaagt CitroŽn opnieuw de CO2-uitstoot van de DS5 Hybrid4.

Al eerder wist CitroŽn de CO2-uitstoot van zijn luxemodel te verlagen naar 91 g/km. Nu passen ze weer een truukje toe op de Hybrid4 en daarmee verlaagt het Franse merk de CO2-uitstoot naar 88 g/km. Daarmee kan de hybride DS5 ook na 1 januari 2013 profiteren van het gunstige 14% bijtellingtarief.

De DS5 Hybrid4 combineert een dieselmotor met een elektromotor, die een gecombineerd vermogen van 200 pk ophoest. Met een draaiknop op de middenconsole is het 'gedrag' van de aandrijflijn in te stellen. De keuze bestaat uit Auto, sport, 4WD of ZEV. Bij die laatste rijdt de DS5 volledig elektrisch.

 

De legendarische Eend van CitroŽn komt terug. Eind volgend jaar moet-ie zelfs al klaar zijn.

2cv2013.jpg (161993 bytes)

De grote kracht van de Eend – of Geit, zoals de 2CV bij onze zuiderburen heet – zat ‘m in z’n eenvoud. Met z’n simpele constructie en minimum aan luxe was de Eend het schoolvoorbeeld van ‘basic transportation’. Ruim 40 jaar was-ie in productie, totdat in 1990 het doek definitief viel en de AX het meest betaalbare model van CitroŽn werd.

Volgens de website Leftlane komt CitroŽn volgend jaar met een nieuwe Eend. Die zou in september debuteren op de beurs van Frankfurt en aan het einde van 2013 in Madrid in productie gaan. Het is niet de bedoeling dat de nieuwe Eend qua design een moderne interpretatie van de oude wordt maar dat het een ‘gewone’ vijfdeurs hatchback wordt die tegen een aantrekkelijke prijs aan de onderkant van het gamma wordt toegevoegd. Die lage prijs moet worden gerealiseerd door efficiŽnt gebruik te maken van de aanwezige PSA-onderdelen en de auto met zo min mogelijk (overbodige) luxe uit te rusten. Wat dat betreft sluit de nieuwe Eend goed aan bij de filosofie van het origineel.

Als basis voor de 2CV dient het platform van de C3. Volgens Leftlane, dat z’n informatie van de CitroŽn-directie heeft, wordt de Eend ondanks z’n beoogde lage prijs bewust niet in markt gezet als ‘budgetauto’, om het imago van CitroŽn niet te schaden. Volgens de geruchten zou de nieuwe Eend volgend jaar voor het eerst te zien zijn op de autobeurs van Frankfurt in september, wat een marktintroductie begin 2014 zou betekenen.

 

CitroŽn C6 blijft gewoon in productie

 

Normaliter is het natuurlijk geen nieuws dat de productie van een auto voortgezet wordt, maar in het geval van de CitroŽn C6 is dat anders. Eerder vandaag doken namelijk op diverse sites de berichten op dat CitroŽn z'n eigenwijze topmodel 'definitief uit productie genomen heeft'.

Volgens de woordvoerder van de importeur meldt het hoofdkantoor van CitroŽn dat de productie van de C6 gewoon doorgaat. De importeur vermeldt hierbij dat er ook nog geen einddatum voor de productie van het vlaggenschip in zicht is.

De CitroŽn C6 is gedurende z'n carriŤre met veel motoren leverbaar geweest, maar momenteel is het gamma zeer overzichtelijk. Er is namelijk maar ťťn versie beschikbaar, de C6 3.0 HDiF V6 Exclusive. Deze heeft een 241 pk sterke turbodiesel en alle denkbare luxe aan boord en kost 76.850 euro.

 

Op de Autosalon van Parijs slaat CitroŽns DS-lijn een geheel nieuwe weg in met een andere carrosserievariant: de cabrio. We hadden de auto al meerdere malen op de openbare weg gespot, maar nu is-ie officieel.

ds3cabrio.jpg (290751 bytes)

Het nieuwe dak is in drie kleurvarianten beschikbaar. Een belangrijk voordeel ten opzichte van de traditionele cabrio's is dat je het dak bij snelheden tot 120 km/h kunt bedienen. Door het eenvoudige dak is de DS3 Cabrio slechts 25 kilogram zwaarder dan de hatchback. De bagageruimte heeft een inhoud van 245 liter.

Vanaf de introdctie zijn er diverse bekende motoren beschikbaar. De zuinigste exemplaren op diesel- en benzinegebied zijn respectievelijk de e-HDi 90 pk (99 g/km) en de 1.2 VTi 82 pk, die tot 2014 wegenbelastingvrij is.

De DS3 Cabrio beleeft z'n publieksdebuut op de Autosalon van Parijs. Begin 2013 komt de auto op de markt, klaar voor een hopelijk minder verregende zomer.

CitroŽn zoekt naarstig naar nieuwe markten. China is een prominente kandidaat, maar ook de traditionele sedanlanden worden niet vergeten, daarom komt het merk nu met twee nieuwe modellen.

C-elysee.jpg (58956 bytes)

Sedans zijn in groeimarkten als China en Rusland erg populair, maar ook landen als Turkije zijn dol op auto’s met een kont. Daarom lanceert CitroŽn maar gelijk twee nieuwe sedans, die elk op een andere afzetmarkt zijn gericht. De C-Elysťe valt in het C-segment, maar biedt met 506 liter bagageruimte ongeveer evenveel opslag als een D-segmenter. Achterpassagiers zitten bovendien goed, dankzij de wielbasis van 2.65 meter. Aandrijving wordt verzorgd door de bekende 95 pk sterke VTI motor van PSA. Eind dit jaar start de productie in Spanje, de C-Elysťe wordt leverbaar in onder meer Turkije en Centraal-Europa.

citroenC4L.jpg (179977 bytes)
Met de C4 L zoekt CitroŽn z’n heil aan de bovenkant van het C-segment en is bedoeld voor Rusland en China. De nadruk ligt bij dit model op luxe, vooral voor de achterste passagiers, en biedt daarom een “lounge-achtige” achterbank. Motorisch is er onder meer keuze uit VTI- en THP-blokken en ook een zestraps automaat behoort tot de mogelijkheden. Dit is het eerste model dat getekend werd door het CitroŽn ontwerpcentrum in Shanghai. Vanaf eind 2012 gaat de auto in productie in China, begin 2013 gaat ook Rusland de C4 L produceren voor de eigen markt.

citroenC4Lblanc.jpg (174699 bytes)

President Hollande arriveert in een CitroŽn DS5 Hybrid4

Terwijl Sarkozy in een verlengde Peugeot 607 als een baas Parijs kwam binnenrollen, kiest zijn opvolger Francois Hollande voor iets minder show en wuift zijn onderdanen vanuit een CitroŽn DS5 Hybrid4 toe. Socialist hŤ.

Na zijn inauguratie mocht de 57-jarige president een traditionele route staand in een auto afleggen, op de voet gevolgd door een horde wannabee-Napoleons ter paard. Zijn voorganger had overigens een CitroŽn C6 ter beschikking, waarin hij vandaag ook weer vertrok. Maar Hollande rolt toch liever per DS, net als Charles de Gaulle destijds. En het milieuvriendelijke imago van een hybride zal ‘m best bevallen.

Het moest er natuurlijk een keer van komen: de CitroŽn-importeur vertrekt van het Amsterdamse Stadionplein. Het Franse merk verruilt na ruim 80 jaar het legendarische pand voor een nieuw, gedeeld onderkomen in Amsterdam Zuidoost.

citroennederland.jpg (137561 bytes)

 

Vorig jaar was het op 24 juni precies 80 jaar geleden dat CitroŽn haar eerste vestiging in Nederland opende. De locatie: het Stadionplein in Amsterdam, naast het Olympisch Stadion, dat in 1928 z'n poorten opende. Het gebouw is net als het stadion ontworpen door Jan Wils, een leerling van Berlage, en diende behalve als dealerpand ook als onderkomen voor de Nederlandse importeur van CitroŽn.

Maar tijden veranderen en als onderdeel van PSA verkast de importeur samen met de collega’s van Peugeot – die hun onderkomens in Utrecht en Breukelen vaarwel zeggen – eind 2012 naar een gezamenlijk pand in Amsterdam Zuidoost. CitroŽn verlaat het historische pand op het Stadionplein trouwens niet; de dealer blijft er gewoon zitten en je kunt er ook nog altijd terecht voor onderhoud en schadeherstel.

Interesse in een leuk blauw onderkomen langs de A2? Het Peugeot Experience Center in Breukelen, waar Peugeot op 1 juni na tien jaar vertrekt, staat te koop. Er komt geen vervanging, voor proefritten kun je vanaf die datum weer terecht bij de dealer.


AMSTERDAM - CitroŽn is zeer te spreken over het succes van z’n DS-lijn en pakt nu dus flink door. Inmiddels is er op Facebook een teaser van de nieuwe auto geplaatst.

citroen ds9.jpg (31456 bytes)

citroen-ds9.jpg (33150 bytes)

citroends9.jpg (37839 bytes)

 

CitroŽn meldt niet of dit een concept-car of een productieauto is. Gegeven het formaat gokken wij op een productieversie van de Metropolis Concept.

Voor die auto wordt de naam DS9 gefluisterd. Ook qua timing kan dat goed kloppen, want volgende maand is de Autoshow van Peking. De grote CitroŽn is met name bedoeld voor de Chinese markt.

De eerder genoemde Metropolis Concept is maar liefst 5,30 meter lang, twee meter breed en 1,40 meter hoog. Bij de techniek heeft CitroŽn gekozen voor een plug in-hybridesysteem.

V6

De elektromotor levert daarbij maximaal 95 pk en de verbrandingsmotor is een 2,0-liter V6 met een vermogen van 272 pk en een maximaal koppel van 375 Nm. In totaal haalt de Metropolis een CO2-uitstoot van 70 gr/km.

Volgens CitroŽn komen de prestaties van deze concept car overeen met die van een auto met 4,0-liter V6.

Eind 2010 meldde CitroŽn al de Metropolis daadwerkelijk op de markt te willen brengen. Wanneer de auto dan bij de Aziatische dealers komt te staan, is nog onbekend.

CitroŽn geeft de eerste foto vrij van de DS4 Racing. Dat is verder nog een schimmig figuur, want verdere informatie over deze auto geven de Fransen nog niet vrij.

ds4racing.jpg (67978 bytes)

Het was al een beetje publiek geheim dat CitroŽn voor de Autosalon van GenŤve een DS4 Racing aan het voorbereiden was. Dit is het resultaat. Voorlopig gaat het hier om een concept car, maar het moet vreemd lopen als het daarbij blijft. Met de DS3 Racing heeft het merk namelijk de smaak aardig te pakken gekregen.

De productieversie van de DS4 Racing moet het opnemen tegen geweldenaars als de Mťgane RS van Renault. Dat betekent dat de 1,6-liter THP tot 256 pk is gekieteld. Het is nog maar even de vraag of dit huzarenstukje ook in massaproductie kan. De uitstoot van de concept car blijft met die kleine motor in elk geval beperkt tot 155 gr/km.

Voor de showauto is het onderstel met 35 mm verlaagd ten opzichte van de productieversie. Verder is de spoorbreedte aan de voorzijde met 55 mm toegenomen en achteraan met 75 mm. Een diffusor, voorspoiler en de verbrede wielkasten moeten tevens helpen om de DS4 nog stoerder te maken dan de standaardversie al is.

Eerder onthulde CitroŽn een speciale luxe versie van de DS3, nu weten we ook hoe veel dit model in Nederland moet kosten.

Zoek je extra snelheid in een Franse B-segmenter, dan is de DS3 Racing een prima keus. Gaat het je meer om luxe, dan is er de Ultra Prestige. Deze speciale uitvoering van de kleine premium CitroŽn heeft in het dak het DS-logo verwerkt. Rondom zijn 17-inch lichtmetalen wielen van Bellone gemonteerd, in glanzend antraciet en een zwarte naafdop. Het interieur is versierd met hoogwaardig leer in de kleuren wit en zwart, waarin een horlogebandachtige structuur is verwerkt. Het dashboardpaneel is bekleedt met een strook van wit leer en voorzien van het DS-logo, terwijl de meters in het instrumentarium wit zijn.

Standaard krijg je opties zoals een MyWay-navigatiesysteem me bluetooth-functionaliteit, sotelverwarming, parkeersensoren achter, een middenarmsteun, een hifi geluidssysteem met subwoofer, automatische airconditioning, elektrische inklapbare en verwarmbare buitenspiegels. Daarbij kun je als optie het Pack Dark Chrome bestellen. Dit levert zijstootstrips, een lijst boven de kentekenplaat achter en mistlampomlijsting op. Daarnaast zijn de grille en het bekende dubbele chevron-logo uitgevoerd in donker chroom. Onder de kap kun je kiezen voor de 120 pk-sterke 1.6 VTi-motor, of voor de 1.6 THP met 155 pk – alleen benzinemotoren, dus. Voor een DS3 Ultra Prestige VTi 120 rekent de dealer € 27.290, de DS3 Ultra Prestige THP 155 kost € 28.790.

CitroŽn is succesvol met de ‘premium’ DS-modellen. Maar ook de onderkant van de markt wordt niet vergeten. Er wordt gewerkt aan een nieuw modellenprogramma onder de naam ‘Essential’. De lijn wordt al meteen als ‘ID’ gebombardeerd – naar de klassieke uitgeklede DS-modellen.

CitroŽn heeft via een video de eerste beelden vrijgegeven van het project M43, die intern de naam Essential heeft gekregen. Het gaat om een 4,50 meter lange sedan die zal worden gebouwd in het Spaanse Vigo en in 2013 op de markt komt. Door CitroŽn-enthousiastelingen is die auto al meteen ‘ID’ gedoopt. Dat was ook de aanduiding voor de simpelste modellen uit de klassieke DS-lijn, om de snoek voor meer mensen bereikbaar te maken.

De auto is niet bedoeld voor de Nederlandse markt. Hij concurreert met auto’s als de Chevrolet Cruze, Dacia Logan sedan en de non-elektrische Renault Fluence of de Nissan Tiida. Behalve de Chevrolet, zijn die ook niet op de Nederlandse markt te koop. In andere delen van Europa is dit segment wel vertegenwoordigd. Verder ziet CitroŽn markt in BraziliŽ en China.

Voor de Essential legt CitroŽn de lat op alle gebieden wat lager. Zo wordt er gemikt op een viersterrenscore in de EuroNCAP tests en is in het interieur alleen het hoognodige te vinden. Wel blinkt de auto uit in een riant ruimteaanbod en een grote kofferbak.

 

Om de presentatie van de tweede facelift van de CitroŽn C1 te vieren, komt CitroŽn met twee introductieaanbiedingen.

CitroŽn verkoopt bij de nieuwe C1 in combinatie met het Attraction-uitrustingsniveau het Pack Comfort voor 495 euro. Dat bestaat uit airconditioning en stuurbekrachtiging. Normaal kost dat pakket 995 euro; wat betekent dat de koper 500 euro in zijn zak houdt.

De tweede aanbieding is de First Edition-uitvoering. Die is 495 euro duurder dan de Tendance-uitvoering. Voor dat bedrag worden airco, lichtmetalen wielen, donkergetinte achterste zijruiten en achterruit en mistlampen aan de voorzijde. CitroŽn rekent voor dat de First Edition een voordeel oplevert van meer dan 900 euro.

Door de toegenomen drukte in het A-segment kan CitroŽn natuurlijk niet achterblijven. Om de concurrentie ook in de toekomst aan te kunnen, krijgt die auto zijn tweede facelift. Het uiterlijk is gewijzigd, maar ook de uitstoot is verder verlaagd en de rij-eigenschappen zijn verbeterd. Gisteravond hadden we nog gelekte foto's zonder officiŽle informatie, nu heeft CitroŽn zelf alles vrijgegeven.

faceliftcitroenc1.jpg (136613 bytes)

 

CitroŽn toont volgende week op het salon in Brussel de vernieuwde C1. Vanaf maart verschijnt de auto bij de dealers. Uiterlijk is die vooral te herkennen aan een licht gewijzigde neus met dagrijverlichting ŗ la de DS3. Verder claimt CitroŽn dat de motorkap wat korter is geworden. Aan de achterzijde is de glazen achterklep voortaan voorzien van het CitroŽn-logo. Verder wordt er gewag gemaakt van twee nieuwe typen wieldoppen.

De CO2-uitstoot van de 68 pk sterke driecilinder is verlaagd naar 99 gr/km, dat is vier gram minder dan voorheen. Hierdoor valt de C1 tot 1 juli 2013 onder het bijtellingstarief van 14 procent. Nieuw aan de C1 is verder een geautomatiseerde handbak, die in de CitroŽn EGS heet. In combinatie met de driecilinder stoot die 104 gr/km uit. De versnellingsbak kan worden bediend middels knoppen op het stuur.

In de vernieuwde C1 zijn de stuurbekrachtiging en de schokdempers opnieuw afgestemd en afhankelijk van de versie is de C1 uitgerust met een noodstopassistent, ESP en een Isofix-aansluiting. Verder is er een palet nieuwe kleuren. Daaronder is dit, van de DS3 bekende Boticelli-blauw. Verder zijn er kleuren met de namen Scarlet rood, Tritium geel, Electra blauw, Lippizaner wit, Caldera zwart en twee soorten grijs. Vanaf het tweede uitrustingsniveau heeft de C1 bovendien een verchroomde rand om de grille.

Binnenin is de grijze bekleding veranderd in zwart. De versie met automaat heeft verder een nieuw stuurwiel en de C1’s met handbak krijgen een nieuwe pookknop. Ook is er standaard een radio/CD-speler met de zogeheten Connecting Box. Een nieuwe optie is bekleding in een combinatie van leder en alcantara.

MOTORRIJTUIGENBELASTING

Wanneer is uw klassieker vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting?

Huidige regeling

Personenauto's van 25 jaar en ouder zijn vrijgesteld voor de motorrijtuigenbelasting. Als u een personenauto heeft gekocht die ouder is dan 25 jaar, krijgt u van de Belastingdienst automatisch bericht van deze vrijstelling. Als u niet automatisch bericht krijgt, terwijl u denkt dat u in aanmerking komt voor deze vrijstelling, moet u een schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst/Centrale administratie indienen waarin u aantoont dat de personenauto inderdaad 25 jaar of ouder is. U kunt hiervoor het (buitenlandse) kentekenbewijs, een keuringsrapport of een ander bewijsstuk gebruiken.

Als uw auto jonger is dan 25 jaar moet u, vanaf het moment dat u het kentekenbewijs van de personenauto op uw naam is gezet, motorrijtuigenbelasting betalen. Het maakt daarbij niet uit of u met de auto gebruikmaakt van de openbare weg of alleen van prive-terrein. Meer informatie over de motorrijtuigenbelasting kunt u vinden op de site van de Belastingdienst

Toekomst vrijstelling

Per 1 januari 2012 gaat de grens voor belastingvrijstelling omhoog naar 30 jaar. Ook beperkt de vrijstelling zich niet langer tot een eventuele brandstoftoeslag. Er geldt dan alleen een vrijstelling van het basisbedrag (en de provinciale opcenten) en niet van een eventuele diesel of LPG toeslag.

Voor voertuigen die op 31 december 2011 al 25 jaar of ouder zijn en op grond van de huidige regelgeving voor de vrijstelling in aanmerking komen, wordt een overgangsregeling getroffen. Hoewel deze auto's nog niet voldoen aan de termijn van 30 jaar, behouden zij ook na 31 december 2011 de huidige vrijstelling, inclusief eventuele brandstoftoeslag. Daarnaast wordt een overgangsregeling getroffen voor voertuigen die de komende jaren de leeftijd van 25 jaar bereiken en bij handhaving van de 25-jaarsgrens al eerder in aanmerking zouden zijn gekomen voor de vrijstelling. Voertuigen die in 1987 voor het eerst in gebruik zijn genomen komen na 26 jaar in aanmerking voor de vrijstelling. Voor voertuigen uit 1988 ligt de grens bij 27 jaar, voor voertuigen uit 1989 bij 28 jaar en voor voertuigen uit 1990 bij 29 jaar. Voor voertuigen die voor het eerst in gebruik zijn genomen na 1990 is de algemene grens van 30 jaar van toepassing.

Bron: Oldtimernederland.nl

Succes smaakt naar meer, en als de DS-lijn van CitroŽn ťťn ding is geweest, dan is het wel succesvol. Na de DS3, DS4 en DS5 blijft het voorlopig even stil, maar de komende jaren komen er nog wat DS-telgen bij.

Al langere tijd werd er druk gespeculeerd of het na de DS5 wel echt afgelopen zou zijn met de DS-modellen, maar Thomas d’Haussy, chef productplanning bij CitroŽn neemt nu de onzekerheid weg, er komen meer DS-varianten. Tegenover AutoCar bevestigt d’Haussy dat de DS-lijn naar zes modellen uit gaat groeien, dus er staat ons nog wat te wachten.
Vooral China is een belangrijke potentiŽle markt voor de prestigieuze CitroŽns, en alle huidige en toekomstige DS’en gaan daar dus ook leverbaar worden. Een grote, luxe sedan die als vlaggenschip fungeert, zou voor die markt ideaal zijn. Deze DS6 zou sterk gaan lijken op de Metropolis concept, die vorig jaar in Shanghai werd onthuld. Of die ook naar Europa komt is nog twijfelachtig, grote Franse auto’s doen het hier traditioneel niet zo heel goed.
Interessanter voor onze markt is de mogelijke komst van een DS1, die het moet gaan opnemen tegen hippe stadskarretjes als de Fiat 500. Als die komt, gaat die veel techniek lenen van de tweede generatie C1/107/Aygo drieling. Het verschil gaat zitten in de luxe aan boord en de opties die er zijn om de auto aan je eigen wensen aan te passen, iets wat erg succesvol blijkt bij de 500.
Daarnaast bevestigde d’Haussy dat de Hybrid4-technologie in de toekomst niet alleen aan de DS5 blijft voorbehouden. De kans is groot dat ook de DS4 over deze dieselhybride aandrijflijn kan gaan beschikken. Ook de Racing divisie krijgt meer aandacht. Deze was verantwoordelijk voor de DS3 Racing, die goed is ontvangen. In de toekomst kunnen we dus naar verwachting meer supersnelle CitroŽns gaan verwelkomen. 

We wisten al langer dat Peugeot en CitroŽn zouden komen met hun eigen versie van de Mitsubishi ASX. Dit is die van CitroŽn en hij heet C4 Aircross.

c4aircross.jpg (162913 bytes)

 

Vanaf het voorjaar van 2012 gaat CitroŽn met deze C4 Aircross de concurrentie aan in de Qashqai-klasse. Ondanks dat het niets meer of minder is dan een kloon in van de Mitsubishi ASX is het CitroŽn heel aardig gelukt zijn eigen draai aan het model te geven. Met name de verticale LED-lampen in de neus maken ‘m herkenbaar als CitroŽn. De vormgeving van de 18 inch ( !) wielen is gebaseerd op die van de Hypnos concept car en zorgen zelfs voor een lagere CO2-uitstoot.

De C4 Aircross wordt leverbaar met een 110 pk HDi die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Hierbij is keuze uit voorwiel- of vierwielaandrijving. Verder is er een 150 pk diesel, waarbij ook 2WD en 4WD beschikbaar is. De enige benzinemotor is een 1,6-liter met 115 pk die alleen met tweewielaandrijving te koop is. De nieuwe CitroŽn is 4,34 meter lang, 1,80 meter breed en 1,63 meter hoog. De bagageruimte heeft een inhoud van 442 liter.

Bijzonder aan de C4 Aircross is het panoramadak, dat overigens als optie te koop is. Daarbij is zelfs de dakhemel voorzien van LED-verlichting. Tot de standaarduitrusting behoren een sleutelloze ontgrendeling en start, een navigatiesysteem met touchscreen en een achteruitrijcamera. Verder zijn er een USB-aansluiting en een Bluetooth verbinding voor GSM en het audiosysteem.

Op de IAA maakte CitroŽn ons weer lekker met de DS5. De auto laat helaas nog even op zich wachten, maar we hebben nu al wel de vanafprijzen.

De instapprijs van de CitroŽn DS5 is 34.550 euro. Voor dat geld staat er een DS5 1.6 THP 155 pk met automatische transmissie klaar. De basisdiesel is de e-HDI Airdream 110 pk met EGS-transmissie. Deze kost 34.690 euro en voldoet aan de eisen voor 20 procent bijtelling.

De CitroŽn DS5 komt kort na de jaarwisseling bij de dealers te staan. Wie al eerder kennis wil maken, doet er goed aan om nu af te reizen naar Frankfurt. Daar is-ie namelijk al op de IAA te zien.

Bij CitroŽn moet op de IAA deze Tubik concept car de show gaan stelen. Hij geeft een vette knipoog naar de beroemde HY ‘golfplatenbus’ die werd gebouwd van 1947 tot 1981.

tubik.jpg (189588 bytes)

tubik1.jpg (209184 bytes)

tubik4.jpg (218041 bytes)

De vormgeving CitroŽn Tubik concept car is geÔnspireerd op de klassieke HY bestelauto. Die werd vaak TUB genoemd, wat weer de naam is van de voorganger van die bus. Aan die driehoeksverhouding dankt deze concept car dus zijn naam. Van de HY zijn onder meer de geribbelde motorkap geleend, de gedeelde voorruit en het silhouet.

De Tubik is natuurlijk geen bestelauto. Sterker nog: hij biedt plaats aan negen personen die een plek vinden in een ‘cocon in loungesfeer’. Om dat te benadrukken is de cocon in het grijs uitgevoerd en de voor- en achterzijde in het wit. De stoelen kunnen op allerlei manieren worden verschoven en er is in het interieur een groot halfrond scherm en een riante audioinstallatie. Zo wordt volgens CitroŽn de reis even belangrijk als de bestemming.

tub.jpg (26158 bytes)

De Tubik is 4,80 meter lang, 2,05 meter hoog en 2,08 meter breed. Opvallend detail zijn de 22 inch ‘small and narrow’  banden. De harten van de CitroŽn-liefhebbers zullen opengaan door de hydractieve vering. Op hogere snelheden wordt daarmee bovendien de rijhoogte iets verlaagd, om de CO2-uitstoot en verbruik te verminderen.

Daarover gesproken: dit showmodel is voorzien van de Hybrid4-techniek, die zich op het moment als een olievlek over het programma van Peugeot en CitroŽn aan het verspreiden is. Daarbij zorgt een verbrandingsmotor voor de aandrijving van de voorwielen en een elektromotor voor de aandrijving van de achterwielen. Desgewenst is er vierwielaandrijving of kan een korte afstand elektrisch worden gereden.

Nog een mooie knipoog naar de golfplatenbus zijn de twee zijpanelen die toegang bieden voor de bestuurder en zijn passagiers. Aan de bestuurderskant vouwt het paneel in en aan de passagierszijde schuift het naar achteren. Het grote glazen panoramadak is dan weer een compleet eigentijds detail.

DS5

ds55.jpg (59915 bytes)

CitroŽn heeft de DS5 al eens getoond op de autobeurs in Sjanghai. Op de vloer in Frankfurt maakt hij zijn Europese debuut. Dat gaat onder meer vergezeld van meer informatie over de motorisering van de auto die we volgend jaar op de markt kunnen verwachten.

Zo is de DS5 de eerste CitroŽn die de Hybrid4-techniek aan boord krijgt. Dat bestaat uit een 2,0-liter HDI-motor met een vermogen van 160 pk die de voorwielen aandrijft en een 37 pk elektromotor die de achterwielen aandrijft. Samen leveren ze dus bijna 200 pk en naar wens vier aangedreven wielen. CitroŽn geeft een uitstoot op van 99 gr/km. In de ZEV-stand kan de auto op snelheden tot 60 km/u korte afstanden geheel elektrisch afleggen.

De andere motoren zijn de 110 pk sterke HDI en de 160 pk sterke HDI zůnder elektromotor. Verder zijn er de 155 pk THP benzinemotor en de 200 pk sterke THP. Verdere verbruiks- of prestatiecijfers geven de Fransen nog niet vrij.

Wel laat Parijs al weten dat de DS5 is voorzien van flink veel technologische gadgets. Zo is er automatisch grootlicht, dat zelf de lichtsterkte regelt. Verder is er een nieuwe generatie rijbaanassistent, een head up display in kleur, een achteruitrijcamera, bochtverlichting met de mistlampen en een sleutelloze toegang.

De DS5 is 4,52 meter lang, 1,85 meter breed en 1,51 meter hoog. CitroŽn claimt dat hij met zijn draaicirkel van 11,2 meter behoort tot de ‘meest wendbare in het segment’. De bagageruimte is met een inhoud van 465 liter zelfs nog iets groter dan de kofferbak van de C6, die ondanks de komst van de DS5 het vlaggenschip van CitroŽn blijft.

De DS3 is niets anders dan een regelrechte hit. CitroŽn heeft blijkbaar precies raak geschoten door met een auto te komen die in niets lijkt op wat het merk ooit eerder heeft gedaan. Nu probeert men hetzelfde nog een keer met de DS4. Opnieuw compleet anders. Niet alleen dan eerder, maar ook dan de DS3. En het zou zomaar kunnen werken.

Ze wisten waarschijnlijk niet wat hen plotseling overkwam, die CitroŽn-dealers. Na een aantal magere jaren, die nog enigszins gecamoufleerd werden door de belastingvrije C1, was het ineens alle hens aan dek. Niet alleen scoorde de DS3 fors beter dan vooraf gehoopt, ook haalde hij vooral nieuwe klanten naar de showroom. In Nederland is zo’n 60 procent van de DS3’en verkocht aan vreemdmerkrijders. En da’s lekker, want als je die klanten weet vast te houden, heb je vet aan de botten voor de toekomst. Deel ťťn van die toekomst is vast hier. Dat de DS-lijn niet beperkt zou blijven tot de kleine DS3 was natuurlijk allang bekend. Sterker nog, de komst van een DS-lijn was zelfs de basis nog voordat we meer wisten over de DS3. Een nieuwe, luxueuze lijn, gebaseerd op bestaande modellen, dat moest het worden. 

Tja, gaap. Dat kennen we wel. Bumperpakketje zus, glimmertje zo, sportonderstel eronder, wat pk’s erbij en klaar is je top-lijn. Niet dus. CitroŽn pakte het nogal doortastend aan. Als gevolg daarvan lijkt een BMW M3 nog meer op een 

gewone 3-serie dan een DS3 op een C3. Het is werkelijk een compleet andere auto geworden. Hip, strak design en sportief genoeg om een Ibiza Cupra op het circuit 

te verslaan op het gebied van rijeigenschappen. Vergeet de oude soepele DS, 

was dan ook de boodschap van CitroŽn. Retro is uit, wij kijken naar de toekomst.

 

Hoger en korter

En dit is de volgende stap in die blik naar wat komen gaat: de CitroŽn DS4. Evenals de DS3 is de DS4 technisch gebaseerd op een ‘normale’ variant, in dit geval de C4. Maar ook hier is de koets duidelijk anders. Het bleef een vijfdeurs, maar de auto is hoger en korter dan de gewone C4. Daar komt bij dat de achterportieren, hoewel nog steeds aanwezig, nu verzonken zijn zoals we dat kennen van de Seat Leon en verschillende Alfa’s. Dus met de hanggreep ‘verborgen’ bij de C-stijl. Dit om het optische kenmerk van een coupť te faken. Sowieso valt de term coupť erg vaak tijdens de presentatie. ‘Het is een soort crossover met coupťlijn en de prettige hoge zit van een SUV’, aldus de Fransen. Da’s wellicht een beetje te veel van het goede, maar hun idee is wel duidelijk. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat we steeds meer merkwaardige gevormde auto’s zien die een apart design proberen te combineren met een hoge zit en een wat merkwaardig uiterlijk. De Qashqai valt nog mee, de X6 was wel echt even wennen en de GT-versies die BMW heeft en gaat krijgen, zijn ook moeilijk in een hokje te plaatsen.

En wat te denken van de Mini Countryman? Echt een SUV is het niet, blijft over een auto die wat hoog op zijn poten staat. De DS4 gaat in een vloeiende beweging mee in 

die stroom met nieuwe concepten. Hoog, bijzondere vorm en luxueus. Want gerieflijk, dat is deze DS-variant ook. Uiteraard hangt en een ander af van de manier waarop je 

tekeergaat met de optielijst, maar het interieur is werkelijk prachtig. In basis zien we qua bedieningsorganen de C4, maar dan op een compleet ander niveau. Onze test-

auto was voorzien van leerpakketen op zowel het dashboard als op de deuren en stoelen. Duitse hatchbacks, eat your heart out. De stoelen waren bovendien voorzien van een bijzonder horlogeband-achtig patroon, speciaal ontworpen voor deze auto. Mooi hoor. 

Achterin voel je wel de gevolgen van alle designaanpassingen. De hoofdruimte is krap voldoende en de beenruimte is erg beperkt. Bovendien is de instap heel lastig omdat de deur niet zo ver open kan. Niets is zonder prijs. Qua rijden valt zeer snel op dat ook hier voor een compleet andere richting is gekozen dan bij de C4. De stuurbekrachtiging is duidelijk zwaarder en het onderstel veel stugger. Nu is dat laatste niet lastig omdat de gewone C4 zo’n beetje de comfortabelste auto in zijn klasse is, maar evengoed zijn zowel demping als vering van een totaal ander kaliber. En al snel is duidelijk met welke gevolgen. De DS4 is echt een zeer fijn sturende auto. Verwacht niet het ultrasportieve van de DS3, die door zijn harde vering vooral bij links-rechts combinaties erg goed is. Daarvoor is het zwaartepunt van de DS4 net even even te hoog. Maar de manier waarop de auto zich met vertrouwen door bochtencombinaties laat sturen, is niet alleen goed, maar ook leuk. En vooral die laatste kwalificatie verdien je niet zomaar.

 

Motorvoorraad

Motorisch heeft de DS4 een fijne voorraad om uit te putten. De instap-1.6 VTi met 

120 pk maakt de auto wellicht niet snel, maar dit blok (bekend uit onder meer de Mini Cooper) is een van de beste in zijn klasse vanwege zijn soepelheid – dankzij de kleptechniek van BMW. Dat blijft zo als we er een turbo op schroeven en het blok de 

bekende naam THP krijgt. Wij reden de versie met 200 pk en die werd hoogstens wat in toom gehouden door de relatief lange overbrengingen (niet gek, anders wordt hij te hitsig) van de zesbak. Op de teller haal je ruim 100 km/h in z’n twee. 

De diesels hebben we helaas niet kunnen rijden, maar de motoren kennen we uit 

verschillende Ford-, Volvo- en PSA-modellen en dan zijn we eigenlijk altijd 

positief. Minder fijn is de gerobotiseerde handbak die je als automaat kunt bestellen. Wil je als zakelijke rijder minder bijtellen, dan ben je hier zelfs toe veroordeeld: enkel de eHDI met (verplicht) deze bak is goed voor 20 procent bijtelling. Ook de 156 pk THP is er enkel met deze automaat, niet als handbak. In juni moet de DS4 bij de dealer staan. De auto heeft genoeg in zich om net als zijn kleine broer een hit te worden. 

De prijzen zijn behoorlijk, maar een beetje lekker uitgeruste premium Duitse of Italiaanse hatchback doet het zeker niet voor minder. Wij kijken in ieder geval uit naar de DS5, die weer net even merkwaardiger is dan de DS4. Ze zijn lekker 

eigengereid bezig daar, bij CitroŽn. Het zou weer eens tijd worden. 

Citromobile 2011

De “hoogmis” van en voor de ware Citrofiel komt ons weer met rasse schreden tegemoet. In het weekend van 7 en 8 mei is het weer zover en treffen de CitroŽn- en autoliefhebbers elkaar op de 17e editie van dit grootse en internationale evenement. Op deze editie zal ook een bijzondere designer aanwezig zijn!

Nieuwe locatie Expo te Vijfhuizen:
Na al die jaren rondom de vertrouwde Veemarkthallen in Utrecht gaat het hele festijn zich verplaatsen naar een geheel nieuwe locatie:  Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen.   Er is een beursvloer beschikbaar van 10.000 m2 waarop zo’n 150 stands aanwezig zullen zijn en die naar verwachting ruim 10.000 bezoekers zullen verwelkomen.

Beroemde gast aanwezig.
Het thema van dit jaar luidt: ‘CitroŽn, Kunst & Design’. De deelnemende CitroŽnclubs laten op hun stand zien op welke manier deze thema’s in hun favoriete model naar voren komen. De dit jaar 50-jarige CitroŽn Ami 6, die deze dagen een mooi verjaarfeest viert in Haarzuilens, zal natuurlijk ook aanwezig zijn.

De CitroŽn SM-club zal een designstudio inrichten, waarin men onder leiding van de beroemde designer Opron een workshop ontwerpen kan volgen. Robert Opron was destijds verantwoordelijk voor het ontwerp van de GS, SM en CX en zal tijdens CitroMobile een aantal jonge, aankomende ontwerpers van o.a. Universiteit Delft begeleiden om de bijzondere lijnen van ‘zijn’ klassiekers te vertalen naar een hedendaags CitroŽn design.

Op de stand van CitroŽn Nederland zal de CitroŽn DS3 en DS3 Racing, en de nieuwe CitroŽn C4 en de C3 te zien zijn. Daarnaast zal n van de meest succesvolle modellen uit de historie van CitroŽn aanwezig zijn: de CitroŽn 2CV, deze wordt getoond in de speciale HermŤs uitvoering. Ontwerper Kees-Jan Smit, finalist bij de CitroŽn Creative Awards 2010, kleedt de stand van CitroŽn aan op bijzondere wijze. Hij heeft zich door de beroemde ontwerper Karel Suyling laten inspireren en toont reclames a la Suyling’ van huidige CitroŽnmodellen.

Bij de CX club is er echte Limousine Lounge te vinden. Bijzonder hier is de aanwezigheid van meubels die gemaakt zijn met CX onderdelen. Verder heeft de CX club kunstenaar Raymond Hirs bereid gevonden om een heuse `art-car” te creŽren tijdens het evenement.

Natuurlijk laat ook het CitroŽn-forum zich niet onbetuigd. Het forum heeft ook deze editie weer een stand ingericht. Kom gezellig even langs. En lees ook de oproep nog even die we onderaan dit bericht hebben geplaatst.

CitroMobile vindt plaats in Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur op 7 en 8 mei. De toegangsprijs bedraagt €10 voor volwassenen en €5 voor kinderen. Kinderen tot 4 jaar gratis toegang. Parkeren met een CitroŽn is gratis.
Adres:
Expo Haarlemmermeer
Stelling 1
2141 SB Vijfhuizen

Meer informatie omtrent CitroMobile:
Website van de organisatie: http://www.citromobile.nl/
Website van CitroŽn-NL:  http://www.citroen.nl/nieuws/CitroMobile/

Foto's: Citromobile 2011

Bron: Citroenforum

CitroŽn presenteert in Sjanghai de DS5. Dat is de voorlopig laatste toevoeging aan de DS-reeks. Wij maken er nog dit jaar mee kennis in de showrooms.

ds5.jpg (52046 bytes)

De autobeurs in Sjanghai is uitverkoren voor de presentatie van de DS5. Dat is de derde en voorlopig laatste telg in de DS-reeks. In het staartje van dit jaar start de verkoop van het nieuwe model. In 2012 gaat de auto ook buiten Europa in de verkoop. De voornaamste markt is China – geen wonder dus dat de DS5 daar zijn werelddebuut beleeft.

De nieuwe CitroŽn is niet in een hokje te vangen. Het gaat hier om een crossover. Hoewel de auto hoog op de poten staat, moet de bestuurder het gevoel krijgen zich voort te bewegen in een GT coupť. Daarvoor is de vloer wat hoger geplaatst en is het stuur zo verticaal mogelijk in het interieur gezet.
De DS5 wordt de eerste CitroŽn met hybride aandrijving. Daarbij wordt het Hybrid 4-systeem wat sinds kort voor het eerst wordt gebruikt in de Peugeot 3008. Een dieselmotor is daarbij gekoppeld aan elektromotoren die de achterwielen kunnen aandrijven. Da’s dus hybride-techniek en 4WD in ťťn. In totaal levert dit pakket 200 pk en is de CO2-uitstoot 99 gr/km. Over andere motoriseringen wordt nog niet gerept.

De DS5 is 4,52 meter lang en 1,80 meter breed. Daarmee is –ie iets compacter dan een C5. De bagageruimte is 465 liter groot. De auto is een vijfzitter en is technisch afgeleid van de Peugeots 3008 en 5008. Het ontwerp vindt zijn inspiratie bij de C-Sportlounge concept car uit 2005

ds5interieur.jpg (55335 bytes)

Net als bij de andere modellen uit de DS-reeks is het interieur van deze auto bijzonder rijk aangekleed. Op de stoelen keert het horlogeband-motief terug en er is veel lederen en accenten van hoogwaardig metaal aan boord. Tot de noviteiten aan boord hoort een camera die vanaf de binnenspiegel het verkeer rondom de auto in de gaten houdt en de lichtsterkte van de koplampen daarop aanpast. Als de duisternis te groot wordt, zorgt het High Beam Assist voor grootlicht. Verder wordt er gesproken over een ‘voorspellende’ rijbaanassistent, die waarschuwt als de auto van uit zijn baan waaiert.

Een ander hoogtepunt van de DS5 is het Head Up Display. Daarin worden zaken als snelheid en informatie over de cruise control getoond. Ook is er informatie over het navigatiesysteem gevonden. Verder is er LED-sfeerverlichting in het interieur en zijn de knoppen en schuiven in vliegtuigstijl rond de bestuurder geplaatst.

De auto die in Sjanghai wordt tentoongesteld is natuurlijk lekker dik aangekleed. Hij is uitgevoerd in het white pearl; pareleffect-lak dus en voorzien van 20 inch wielen met gepolijste en zwart gelakte delen. Binnenin is er bruin lederen met zilveren stiksels en Markassa-bruine details in het interieur. Het binnenste van de productie-auto’s kan ook naar hartenlust worden aangekleed. Of de aankleding van showauto ook werkelijk te bestellen is, zal te tijd leren. 

Serie Noir

De Serie Noire noemen ze het bij Citroen: matzwarte versies van de succesvolle modellen DS3 en C5. Oogt stoer in ieder geval, dat zagen we al in Parijs.

Daar stond namelijk een C5 in matzwart op de beursvloer. Persoonlijk vond ik dat best een geslaagde look voor de doorgaans nogal suf ogende C5. Misschien dat ze ons enthousiasme hebben opgepikt in Frankrijk want de C5 wordt nu in een gelimiteerde oplage van 750 stuks leverbaar als Serie Noire. Ook de DS3 wordt in eenzelfde oplage in het mat zwart afgeleverd. Het gaat overigens om matzwarte lak, er komt geen wrap bij kijken. De DS3 heeft wel een glanzend dak voor een beetje contrast.

De C5 wordt standaard uitgevoerd met alle opties van de “Exclusive + trim” en krijgt bovendien 19-inch matt grijze HephaÔs wielen die mooi aansluiten bij de kleur van de koets. Ook worden er chromen spiegelhuizen gemonteerd. Binnen vinden we Criollo leer (ook op het dashboard en de middenconsole) en een Samoa microfiber hemeltje. De beschikbare krachtbronnen voor deze uitvoering zijn de HDi 200 DPFS en de V6 HDi 240 DPFS met zestraps automaat.

CitroenC5SerieNoire2.jpg (47462 bytes)

citroends3serienoire2.jpg (30993 bytes)

In Nederland moeten we nog wachten tot de zomer voordat we kunnen kennismaken met de CitroŽn DS4. In Frankrijk zijn al prijzen en specificaties vrijgegeven, dus weten we al weer wat meer over de nieuwe niche-auto van CitroŽn.

CITROENDS4.jpg (90724 bytes)

In Frankrijk worden al over enkele weken de eerste CitroŽns DS4 losgelaten op de markt. In ons land moeten we nog wachten tot de zomer. De prijzen beginnen in het thuisland bij 22.500 euro voor de simpelste 1,6-liter benzinemotor met 120 pk. De bedragen lopen op tot 31.900 euro waarvoor de dikste THP met 200 pk wordt geleverd. De prijzen liggen in Frankrijk 700 tot 2.500 euro boven die van de normale C4, waarbij de DS4 is voorzien van een rijkere uitrusting.

Het programma van de DS4 start met de 120 pk sterke 1,6-liter. Het gemiddelde verbruik daarvan is 6,2 liter op 100 km en de uitstoot 142 gr/km. Dat is twee gram teveel voor de twintig procent bijtellingscategorie. De 1.250 kilo wegende auto gaat in 10,8 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt 193 km/u. De volgende is de 156 pk sterke 1,6-liter THP, die 6,1 liter per 100 km lust en 144 gram CO2 per kilometer uitstoot. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat in 8,7 seconden en de top is 214 km/u.

De 200 pk sterke THP is de snelste uit de reeks met zijn top van 230 km/u en sprinttijd van 6,9 seconden. Daarbij hoort wel een verbruik van 6,5 gr/km of een CO2-uitstoot van 149 gr/km.

 

Diesel

De eerste diesel op de lijst is de 112 pk sterke 1,6-liter HDI. We noteren een verbruik van 4,6 liter op 100 km en een uistoot van 119 gr/km. Dat is drie gram te veel voor de twintig procent-grens. De topsnelheid van de simpelste diesel is 189 km/u en de sprint gaat in 11,4 seconden. De e-HDI heeft het zelfde vermogen en de zelfde prestaties. Het verbruik is echter teruggedrongen tot 4,2 liter op 100 km en de uitstoot is 109 gr/km. En dat is dus wel een twintig procents-auto. De Franse prijs is 24.500 euro.

Tot slot is er nog de 2,0-liter HDI met zijn vermogen van 160 pk en maximale trekkracht van 350 Nm. Die kaat 215 km/u en sprint in 8,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Hij is goed voor een verbruik van 5,1 liter op 100 km en stoot 129 gr/km uit.

CitroŽn vindt de 2CV opnieuw uit   

DS2volgt2CVA.jpg (19184 bytes)

 

Duitsland heeft de Volkswagen New Beetle, ItaliŽ de Fiat 500 en de Britten hebben de Mini. Frankrijk moet het vooralsnog zonder retro model doen, maar daar komt op afzienbare termijn verandering in. In 2013 moet namelijk de moderne interpretatie van de 2CV klaar zijn. Vorig jaar toonde CitroŽn in de vorm van de conceptstudie Revolte al een vingeroefening voor een dergelijk model.

.

We hebben hier dus te maken met de 2CV van de 21ste eeuw. Omdat de Mini en eigenlijk ook de 500 een premiumstatus hebben, zal de CitroŽn waarschijnlijk onder het DS sublabel op de markt gebracht worden. De techniek zal worden gedeeld met de volgende generatie C1, die een halve klasse groter wordt. Daarmee volgt het Franse merk het voorbeeld van Fiat, dat zijn 500 gebaseerd heeft op de Panda. Dit betekent een carrosserielengte van circa 3,60 meter en voor de basisversie een 75 pk sterke 1,0 liter 3 cilinder benzinemotor. Prijzen zijn er vanzelfsprekend nog niet, maar CitroŽn zal voor de tarieven waarschijnlijk goed kijken naar de Italiaanse buren. Concreet betekent dit dat er vermoedelijk voor 13.495 euro ingestapt zal kunnen worden in de DS2, die standaard 5 portieren krijgt. De uitvoering met 1,2 liter turbomotor en meer luxe zal een kleine 17 mille gaan kosten. Daarmee sluit het model mooi aan op de DS3, die minimaal 16.950 euro moet opbrengen.

De CitroŽn C1 doet het momenteel prima, maar een echte topuitvoering ontbreekt nog. Voor de liefhebbers neemt de importeur nu de overcomplete Exclusive op in het gamma.

c1exclusive.jpg (53711 bytes)

De C1 Exclusive heeft de 1,0-liter driecilinder met 68 pk onder de kap. De nieuwe topuitvoering heeft de Ambiance als basis. De Exclusive voegt de volgende zaken aan de standaarduitrusting toe: airconditioning met pollenfilter, privacy glas, leder/alcantara voor de stoelbekleding, een met leder bekleed stuurwiel en pookknop, lichtmetalen wielen en pianolakafwerking voor het interieur.
De driedeursversie met handbak krijgt een prijskaartje mee dat 11.290 euro vermeldt. Twee extra portieren hebben een meerprijs van 300 euro. De C1 Exclusive is er ook met Sensodrive, de gerobotiseerde handbak. De vijfdeurs 1.0 Exclusive met deze transmissie kost 12.090 euro.

 

BMW en PSA gaan gezamenlijk aandrijflijnen ontwikkelen voor voorwielaangedreven hybrides.

BMW en PSA hebben inmiddels een behoorlijke gezamenlijke geschiedenis op het gebied van motorenbouw. Onlangs kondigde beide concerns aan samen een nieuwe viercilinder benzinemotor te gaan ontwikkelen. Nu is er ook een intentieverklaring getekend over het samen ontwikkelen van een hybridesysteem voor voorwielaangedreven auto’s.

In de toekomst moet die bij BMW niet alleen worden toegepast op Mini’s maar ook op een nieuw, klein voorwielaangedreven model. De samenwerking moet niet alleen voordeel opleveren op het gebied van kosten voor ontwikkeling en onderdeleninkoop, maar helpt ook mee aan de standaardisering van het systeem. Het wordt immers op vier merken gebruikt: Peugeot, CitroŽn, BMW en Mini.


De CitroŽn Metropolis Concept gaat in productie. Het Franse merk werkt aan een productieversie die in China gebouwd en verkocht gaat worden.

CitroenMetropolis-Concept.jpg (30399 bytes)

De CitroŽn Metropolis Concept was niet zomaar een designstudie. CitroŽn werkt aan een productieversie van de luxesedan. Dat heeft Gregoire Olivier, de baas van CitroŽn Asian Operations, gezegd tegen Automotive News.

De auto zal in China worden ontwikkeld, gebouwd en verkocht en komt dus niet naar Europa. CitroŽn wil met een premiumlijn de Chinese markt verder veroveren en de Metropolis moet een belangrijke rol gaan spelen in deze strategie. De auto zou DS9 kunnen gaan heten.

Als basis voor de limousine gebruikt CitroŽn het onderstel van de C6. Het nieuwe model wordt gepositioneerd boven de C6, die overigens ook wordt verkocht in China. De verkopen van grote sedans zitten in de lift in China maar nu zijn het vooral de Duitse merken die daarvan profiteren. Daar wil CitroŽn verandering in brengen met de ‘DS9’. De Fransen zagen dit jaar de verkopen in China met 44 procent stijgen tot 157.000 auto’s.

 

Niet alleen bij CitroŽn in Parijs wordt nagedacht over elektrische auto’s. Vanuit Lochem wordt ook een duit in het zakje gedaan.

c1electric.jpg (112517 bytes)

Electric Cars Europe (ECE) uit Lochem toont een volledige elektrische versie van de CitroŽn C1. Die is e-C1 (easy one) gedoopt. ECE werd eerder bekend door de ombouw naar elektrische auto van de VW Golf en de Lotus Elise. Die laatste is geen toeval. De drijvende kracht achter ECE is namelijk Willem van der Kooi, die eveneens bekend is als Lotus-dealer.

Zijn e-C1 haalt 120 kilometer op een volle acculading en heeft een top van 115 km/u. In circa zeven uur is de auto op te laden aan het 220 volt stopcontact. De prijs is 34.994 euro. Dat is inclusief het accupakket. ECE levert de auto met twee jaar volledige garantie.

Bij CitroŽn zelf is de C-Zero leverbaar. Dat is rechtstreeks van de Mitsubishi i afgeleide vierzitter. Die auto heeft een prijs van 35.165 euro.

Bij de nieuwste concept car van CitroŽn is nauw samengewerkt met modemerk Lacoste. Volgens die Fransen opereert hun nieuwe studiemodel op het kruispunt van auto, mode en sport.

lacoste.jpg (114812 bytes)

Bij CitroŽn fungeert op de Autosalon van Parijs deze Lacoste concept car als blikvanger. Volgens de twee partners is het de bedoeling dat de durf, creativiteit en het optimisme van beide bedrijven weerklinken in deze auto.

De Lacoste is niet in een segment in te delen. Het is een 3,45 meter lange, 18,0 meter brede en 1,52 meter hoge verschijning. Voor de aandrijving zorgt een nieuwe driecilinder motor van het type dat we later waarschijnlijk terug gaan zien in de kleine modellen van CitroŽn en Peugeot zoals de C3 en de 207.

De hoge taillelijn valt op, net als de uitgebolde spatborden en wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie met zeer korte overhangen. De wielen zijn misschien wel het meest in het oog springende detail. Het design er van is geÔnspireerd op het oppervlak van een golfbal.

Verder hebben de ontwerpers gezorgd voor een open karakter van de auto. Zo is de voorruit bijna helemaal te verzinken in de carrosserie en zijn in plaats van voorportieren uitsparingen te vinden. Een dak is in principe niet aanwezig, maar er kan beschutting worden gevonden onder een opblaasbare constructie dat is uitgevoerd in, volgens CitroŽn, zonnig geel.

Een T-vormig paneel vormt de ruggengraat van de auto. Die begint boven de voorruit en loopt tot in de bodem van de bagageruimte. Naast een stevige constructie zorgt bij voor houvast van passagiers bij het instappen en biedt hij bovendien beschutting. Een strook onder de voorruit doet dienst als instrumentenpaneel. De pictogrammen bestaan uit enorme pixels.

lacoste1.jpg (45318 bytes)

CitroŽn komt met onmiddellijke ingang met een belastingvrije C3 en DS3. Dat wil zeggen: hij is per direct te bestellen en de fabriek begint nu met de productie.

citroends3-inside.jpg (59735 bytes)

De Fransen lepelen de verfijnde e-HDI-dieselmotor in de compacts en een reeks andere technische ingrepen doet de rest: 14% bijtelling en wegenbelastingvrij. CitroŽn doet dus ook mee vanaf nu.
De Franse fabrikant plakt het predicaat micro-hybride op de belastingvrije C3 en DS3. Start en stop-systeem is aan boord, de overbrengingsverhoudingen van de bak zijn ernstig aangepast, Michelin levert zuinige banden en een aerodynamisch pakket maakt het af.

Met de nieuwe DS4 krijgt de DS3 eindelijk een grote broer erbij. Maar wat is de nieuwe CitroŽn eigenlijk precies voor auto?

ds4b.jpg (33521 bytes)

 

Om u een idee te geven: de DS4 is 4,27 meter lang, 1,81 meter breed en 1,51 meter hoog. Ter vergelijk: de volgende generatie C4 is 4,33 meter lang, 1,79 meter breed en 1,49 meter hoog. Cross-overs als de Qashqai en de 3008 zijn beduidend hoger dan de DS4. Een lastig verhaal dus, om de nieuweling in een bepaald hokje te schuiven.

Op de achterklep vinden we prominent het DS-logo. Led-dagrijverlichting behoort tot de standaarduitrusting. De wielkasten bieden ruimte aan wielen met een diameter van maximaal 19 inch. De grotere spoorbreedte en een dakspoiler geven de DS4 een sportievere achterzijde dan de C4.

Voor het sportieve gevoel binnenin richt het dashboard zich naar de bestuurder toe. Door de panoramische voorruit hebben bestuurder en voorpassagier zicht naar boven in een hoek van 45 graden. De DS4 kan achterin drie passagiers herbergen. De toegang tot de achterbank gaat via deuren met 'verborgen handgreep', zoals we dat kennen van onder meer de Alfa Romeo 156 en 147. De kofferruimte heeft een inhoud van 370 liter.

ds4.jpg (77356 bytes)

Feest van leder

DS-modellen onderscheiden zich van gewone CitroŽns door de mate van personalisering en de DS4 is hierop geen uitzondering. Er is keuze uit vijf ledercombinaties, waaronder tweekleurige. In de duurste versies zijn dashboard, deurpanelen en stoelen bekleed met leder in 'Bracelet-stijl'. Dat doet denken aan chique horlogebandjes. Ook chroomafwerking op het instrumentarium en de middenconsole, sfeerverlichting, aluminium pedalen en met leder beklede deurgrepen dragen bij aan de feestvreugde.

Qua luxe richting we verder nog de spotlight op de audio-installatie met 3D Sound, masserende voorstoelen met elektrisch verstelbare lendensteun en diverse persoonlijke instellingen. Zo kan de bestuurder kiezen voor diverse soorten geluidssignalen (Classic, Chrystal Symphony, Jungle Fantasy en Urban Rythmik), zijn er drie voorkeursstanden voor de airco en is er een reeks kleuren voor het instrumentenpaneel beschikbaar. Tot slot zijn er een dodehoeksysteem en mistlampen met statische bochtverlichting beschikbaar.

ds4a.jpg (84406 bytes)

Sportiviteit

Wie denkt dat CitroŽn de DS4 puur als een luxepaleis op wielen heeft ontworpen, heeft het mis. Volgens het Franse merk is het onderstel ontwikkeld met het oog op mensen die sportief willen rijden. De duurdere versies hebben standaard grotere remschijven en een remassistent.

Bij de introductie zijn er twee diesels: een 1.6 e-HDi met 110 pk en start-/stopsysteem en de 2.0 HDiF met 160 pk. Er zijn drie benzinemotoren: een 1.6 VTi met 120 pk, een 1.6 THP met 156 pk en als topversie een 1.6 THP met 200 pk. Die laatste versie heeft een CO2-uitstoot van 149 gram per kilometer. Net als in de DS3 monteert CitroŽn ook weer extra isolatie om resonanties en motorgeluid te dempen.

CitroŽn onthult de DS4 op de Autosalon van Parijs. In de eerste helft van 2011 komt de nieuweling bij ons op de markt.

Het gaat goed!

DS3-R3.jpg (89234 bytes)

Natuurlijk is het persbericht geschreven met de CitroŽn-pet op, inclusief de bijbehorende oogkleppen. Maar AutoKiosk NL is graag een platform om ook die berichten – al dan niet integraal – door te geven. En als het goed gaat met een autofabrikant, dan mag-ie wat ons betreft helemaal los gaan.

Belangrijkste feiten:

 • Een toename van 17% van de afzet van CitroŽn wereldwijd in een markt die 13% is gegroeid: 763.000 auto’s verkocht in het eerste halfjaar van 2010.
 • Verkoopresultaten vertonen voortdurend stijgende lijn in vergelijking met 2009
 • Afzetrecord in China: groei van 62%
 • Groeiend marktaandeel in 30 landen in Europa: + 0,3%
 • Groeiend marktaandeel in BraziliŽ: + 0,2%
 • In Frankrijk marktaandeel boven de 15% 

Succesvolle recente introducties

 • CitroŽn DS3: mťťr dan 34.000 orders vier maanden na introductie; doelstelling verbeterd
 • CitroŽn C3: groei verkoop van 60%; 113.000 nieuwe CitroŽn C3 verkocht
 • CitroŽn C3 Picasso: eerste in zijn segment; meer dan 44.000 CitroŽn C3 Picasso verkocht
 • CitroŽn C5: toename van 45% van de afzet, met name dankzij introductie in China

Tweede halfjaar is veelbelovend…

 • Met nieuwe modellen
 • Nieuwe CitroŽn C4 komt in november 2010 op de Nederlandse markt
 • Introductie CitroŽn C3 Aircross in BraziliŽ en start assemblage van de C4 in Rusland
 • Met technologische innovaties die het milieu beschermen
 • Elektrische aandrijving wordt alledaagse werkelijkheid met de lancering van twee elektrische auto’s: CitroŽn Berlingo First als bedrijfsauto en CitroŽn C-Zero als personenauto
 • Een nieuwe micro hybride e-HDI wordt vanaf september leverbaar. Deze belooft een vermindering tot wel 15% minder emissie van CO2
 • Met internationale uitbreiding, in het bijzonder in China, de tweede markt voor CitroŽn

VERKOOPRESULTATEN EERSTE HALFJAAR 2010

In China heeft CitroŽn een succesvolle start beleefd; het is inmiddels de tweede markt voor CitroŽn geworden. In het eerste halfjaar beleefde CitroŽn met 107.000 verkochte auto’s een groei van 62% en verkreeg daarmee een marktaandeel van 2%. Dit resultaat overtreft de gemiddelde groei en is vooral te danken aan de CitroŽn C-Quatre en de C5, de twee verkoopsuccessen in China:

Van de C5 zijn al meer dan 18.000 exemplaren verkocht
De CitroŽn C-Quatre is nu anderhalf jaar leverbaar in China en er zijn reeds 120.000 exemplaren verkocht. Daarmee vestigt dit model een nieuw verkooprecord voor CitroŽn in China

In 30 landen in Europa verwierf CitroŽn in het eerste halfjaar een gezamenlijk marktaandeel van personen- en bedrijfsauto’s van 6,8%, een winst van 0,3% in een stabiele markt. Daarmee stijgt CitroŽn een plek in de ranking, van de 7e naar de 6e positie.

In West-Europa groeit het gezamenlijk marktaandeel van CitroŽn met 0,3% naar 6,9%.

Frankrijk consolideert marktaandeel van 15%
In het eerste halfjaar wist CitroŽn het marktaandeel net boven de 15% te consolideren, een belangrijke symbolische grens die anderhalf jaar geleden werd gepasseerd. Dit resultaat is vooral te danken aan het succes van de CitroŽn C3 en DS3. Laatstgenoemde heeft halverwege het jaar zijn verkoopdoelstelling voor 2010 reeds gerealiseerd.

In Duitsland zijn de gelanceerde modellen succesvol
In een krimpende markt handhaaft CitroŽn het marktaandeel van 2,6%. In het segment van compacte modellen groeide dankzij de CitroŽn C3 en DS3 het marktaandeel met 0,8%, een bewijs dat de modellen goed zijn ontvangen in een van de meest veeleisende markten. Ook de C5 is succesvol, want deze voiture staat nu in de toptien van zijn segment.

Spanje: CitroŽn grootste marktaandeel bij zowel bedrijfs- als personenauto’s
In een markt die is hard is getroffen door het aflopen van de sloopregeling wist CitroŽn zijn leidende positie – die al vier jaar standhoudt – te behouden in zowel de markt voor bedrijfs- als voor personenauto’s.

ItaliŽ: toename marktaandeel met 0,6%
In maart stopte de sloopregeling en vielen de verkoopaantallen terug. CitroŽn echter verbeterde het marktaandeel met 0,6% naar 5,7%. De toename van marktaandeel was te danken aan een forse groei van verkopen: 14,8%, vooral dankzij de CitroŽn C3 en DS3.

Verenigd Koninkrijk wordt heroverd
Na een aantal moeilijkere jaren is CitroŽn bezig aan een opmars. In het eerste halfjaar werd een marktaandeel bereikt van 3,8%. De groei van CitroŽn was bovengemiddeld: 22% tegenover een markt die met 19% groeide. De afzettoename gold zowel de markt voor bedrijfs- als die voor personenauto’s waar de CitroŽn C3 en DS3 een succesvolle introductie beleefden.

Nederland: CitroŽn C1, C3 en DS3 zorgen voor succes
CitroŽn bereikte in Nederland een marktaandeel van 5,3% dankzij de succesvolle verkoop van onder andere de CitroŽn C1. De nieuwe CitroŽn C3 en de DS3 zorgden voor respectievelijk 2.000 en 1.000 klantenorders. De orders van de CitroŽn DS3 overtroffen de doelstellingen, mede dankzij de Anti Retro campagne die werd beloond met de Autoweek Marketing Innovatieprijs.

In de andere landen van West-Europa groeide het marktaandeel met 0,1%. De toename verbreekt een aantal historische records: in Oostenrijk werden 28% meer auto’s op kenteken gezet en daarmee werd een recordmarktaandeel bereikt van 4,6%. Ook in Zwitserland boekte CitroŽn succes: recordverkopen leidden tot het hoogste marktaandeel in tien jaar tijd. In de Scandinavische zone (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) werden eveneens goede resultaten gerealiseerd. In alle landen groeide het marktaandeel met respectievelijk +0,7%, 0,9%, 0,2% en 0,3%.

In de Midden- en Oost-Europese landen zakte de verkoop weliswaar met 16% in, CitroŽn verhoogde het marktaandeel met 0,2% naar 4,4%. In KroatiŽ, Hongarije, RoemeniŽ, TsjechiŽ en vooral Polen – waar het aandeel met 0,8% groeide – verbeterde CitroŽn zijn positie op de markt.

Met de combinatie CitroŽn C3 First en de nieuwe C3 werden ook in Griekenland uitstekende resultaten genoteerd; het marktaandeel steeg met 1,7%. Ten slotte zag CitroŽn het marktaandeel in Turkije met 1,3% verdubbelen, mede dankzij goede verkopen van bedrijfsauto’s en een uitstekende start van de C3.

In Rusland behield CitroŽn een marktaandeel van 0,8%. In een markt die zich in het tweede kwartaal heeft hersteld als gevolg van de invoering van een sloopregeling (alleen voor plaatselijk gefabriceerde modellen) profiteerden de CitroŽn C3 Picasso en de nieuwe C5 en bereikten daarmee respectievelijk een vijfde en een achtste plek in hun segment.

In Noord-Afrikaanse landen (Algerije, Marokko en TunesiŽ kromp de markt maar steeg het marktaandeel van CitroŽn naar 3,7%. In Algerije steeg het marktaandeel van CitroŽn met 0,25% naar 2,3%. In TunesiŽ is CitroŽn marktleider –met een toename van 23% in registraties – op de markt voor bedrijfsauto’s, een positie die grotendeels is te danken aan het succes van de CitroŽn Berlingo.

CitroŽn zag het marktaandeel in Zuid-Amerika licht toenemen naar 2,2%. Er werden 17,6% meer auto’s verkocht. In BraziliŽ steeg het marktaandeel met 0,2%. De verkopen groeiden bijna drie keer zo hard als de markt: +16% voor CitroŽn ten opzichte van +7% marktgroei.

EERSTE HALFJAAR STAAT IN TEKEN VAN SUCCES

CitroŽn heeft in 2009 aangetoond dat het merk de troeven in huis heeft om lastige perioden te doorstaan: de juiste, aantrekkelijke modellen en een overtuigende strategie. Gedurende 2010 wordt deze lijn voortgezet.

De onderscheidende DS-lijn: doelstelling CitroŽn DS3 overtroffen
De DS3 betekent voor CitroŽn veel meer dan de introductie van een nieuw model. Hij vormt het bewijs dat de inzet van CitroŽn, een allround fabrikant, erin is geslaagd een auto op de markt te brengen die zich onderscheidt met een opmerkelijk en veelzijdig design. Het model werd in maart in de meeste Europese landen geÔntroduceerd en is daar een enorm succes geworden: met 33.000 verkochte exemplaren overtrof hij ruimschoots de doelstellingen. In Frankrijk is nu reeds de jaardoelstelling gerealiseerd en ook in Duitsland, ItaliŽ en het Verenigd Koninkrijk heeft hij zich een voorname plaats verworven. In de loop van dit jaar komt een extra sportieve versie in de vorm van de CitroŽn DS3 Racing en worden nog meer opties aangeboden waarmee kopers hun auto kunnen verpersoonlijken. In oktober zal op de autosalon van Parijs de CitroŽn DS4 worden gepresenteerd, het tweede model in de DS-lijn dat begin 2011 op de markt zal komen.

Aanbod C-lijn: succesvolle introducties

Van de nieuwe CitroŽn C3 zijn inmiddels al meer dan 113.000 exemplaren verkocht. Van het vorige model werden er wereldwijd meer dan twee miljoen verkocht en de voorspoedige start laat zien dat het nieuwe model in staat zal zijn om dat succes voort te zetten. De Zenith-voorruit is ťťn van zijn gedurfde, karakteristieke opties waarmee CitroŽn zich onderscheidt. In combinatie met de CitroŽn C3 First zijn de verkopen van dit model in het eerste halfjaar met 60% toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Met een verkoopresultaat van meer dan 44.000 stuks sinds introductie begin 2009 bevestigt de CitroŽn C3 Picasso de hooggespannen verwachtingen. In West-Europa heeft hij zich met een marktaandeel van ruim 20% aan de kop van zijn segment genesteld.

De CitroŽn C5 werd in 2008 in Europa en begin van dit jaar in China geÔntroduceerd en heeft de verkopen zien toenemen met 45%. Dit model zorgt voor een hoge klanttevredenheid.

Aanbod bedrijfsauto’s: in de Europese topdrie

In 2009 bereikte CitroŽn met het gamma bedrijfsauto’s een derde positie in Europa en in het eerste halfjaar werd die positie geconsolideerd. De verkoop nam toe met 8,5% en daarmee behield CitroŽn in Europa een marktaandeel van 11,5%, waarmee het een derde positie inneemt.

In anderhalf jaar tijd heeft CitroŽn drie nieuwe modellen op de markt gebracht die commercieel succesvol zijn gebleken. Met de CitroŽn C3 Picasso, CitroŽn C3, de CitroŽn DS3 en, niet te vergeten de CitroŽn C1, heeft CitroŽn de verkopen in het compacte segment met 32% zien groeien. Dat is een veelbelovend resultaat voor toekomstige introducties in andere segmenten.

Tweede halfjaar staat in teken van creative technologie

CitroŽn heeft als doelstelling voor het tweede halfjaar om de veelbelovende lijn van het eerste halfjaar voort te zetten. Daartoe zullen de komende zes maanden in het teken staan van Crťative Technologie, met…

De nieuwe CitroŽn C4.
De in de fabriek in Mulhouse gebouwde CitroŽn C4 zal vanaf november op de Nederlandse markt worden gebracht. Het kwaliteitsniveau van deze nieuwe auto zal in elk opzicht kenmerkend zijn: het elegante en markante design, innovaties als de waarschuwing voor de dode hoek, e-Touch en vooral de meest recente micro hybride motor, de e-HDI. Dit combineert de CitroŽn C4 met een ruim interieur en een van de grootste kofferruimtes in zijn segment.

Concrete oplossingen voor milieuvraagstukken
De e-HDI-technologie. Deze micro hybride technologie is gebaseerd op HDI die is gekoppeld aan de meest recente Stop&Start-generatie in combinatie met het terugwinnen van remenergie. CitroŽn is al sinds 2003 pionier van Start&Stop en zal deze innovatieve technologie in de nabije toekomst ook op andere modellen gaan aanbieden: vanaf dit najaar zullen de CitroŽn C5, en vervolgens de CitroŽn C4 en ten slotte de CitroŽn C4 Picasso de eerste modellen zijn die hiervan gaan profiteren. Deze technologie stelt de nieuwe CitroŽn C4 in staat om uitstoot van CO2 terug te brengen tot slechts 109 g/km. Bij stadsgebruik kunnen brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen tot 15% worden gereduceerd.

Elektrische auto’s. CitroŽn voegt twee modellen toe aan het gamma die 100% elektrisch zijn.
? Een Berlingo First Electrique voor bedrijven. Zo zijn er dit jaar bijvoorbeeld 250 exemplaren ingezet door de Franse post.
? Aan het eind van het jaar komt de CitroŽn C-ZERO, een compacte, elektrische auto voor gebruik in de stad.
De belangstelling voor dit model is enorm, getuige de meer dan tienduizend aanvragen voor een proefrit die via internet zijn binnengekomen en bovenal de overeenkomsten die inmiddels zijn gesloten met Deutsche Bahhn Furpark in Duitsland, Raiffeisen Leasing in Oostenrijk, of met FCC in Spanje.

Een merk dat wereldwijd opereert en China hoofdprioriteit geeft. CitroŽn zal in de internationale activiteiten de nadruk leggen op Rusland en BraziliŽ en in het bijzonder op China. Dat land is, als men kijkt naar de afzet, de belangrijkste markt ter wereld en voor CitroŽn de tweede. CitroŽn vertrouwt erop de huidige resultaten voort te kunnen zetten met de reeks C-Quatre en met de nieuwe C5, waarvan de laatste in Wuhan wordt gefabriceerd. Daarbij zal het dealernetwerk worden uitgebreid. De dealerbedrijven zullen de nieuwe huisstijl voeren en van nu tot eind van het jaar zullen er naar verwachting 270 verkooppunten zijn in China. In Rusland profiteert de CitroŽn C4 van het feit dat hij wordt geproduceerd in Kaluga en zodoende financieel voordeel geniet. In BraziliŽ zal CitroŽn ten slotte de C3 Aircross introduceren die in BraziliŽ is ontwikkeld en in Porto Real wordt gebouwd.

Dit is de nieuwe CitroŽn C4

c4.jpg (64096 bytes)

c4nieuw.jpg (57871 bytes)

c4front.jpg (13787 bytes)

c4interieur.jpg (25346 bytes)

c4interieur2.jpg (21576 bytes)

De huidige C4 mag binnenkort met een welverdiend pensioen, want zijn opvolger staat inmiddels klaar om deze te gaan vervangen. Ziehier, de eerste afbeelding van de nieuwste CitroŽn-telg. En ja, hij is een stuk meer ingetogen dan zijn voorganger.

Voorlopig laten de Fransozen alleen wat los over deze afgebeelde 4-deurs. Ongetwijfeld dat er ook een 3-deursje zal komen, maar dat willen ze ons blijkbaar later nog een keer gaan vertellen. Eerst even wat feiten. De next-gen C4 is 4,33 meter lang, heeft een breedte van 1,77 meter en is 149 cm hoog. Daarbij hoort een wielbasis van 261 centimeter. Mocht je ook willen weten hoeveel liter de kofferruimte telt, dan zijn dat er 408.

Dan de motoren. De meest lichte variant is de 1.4L vierpitter met 95 paarden aan boord. Iets daarboven zit de 1.6, goed voor 120 pk en een top van 193 km/h. Wordt optioneel geleverd met een viertraps-automaat en, voor wie echt zķķnig wilt rijden, de ťťn-punt-zes kan geleverd worden met een af-fabriek LPG-installatie. Het gemiddelde verbruik is 6,2 liter per 100 km. Is er ook een uitvoering met een beetje meer power Ja, de -voorlopig- snelste variant wordt de THP 155: zesbakje, een top van 214 km/h en vol gas naar de honder in 8.7 tellen.

Dieselaars kunnen uiteraard ook hun hart ophalen bij de nieuwe CitroŽn. De HDi-motoren komen in verschillende uitvoeringen onder de kap te liggen. Qua vermogen variŽren ze van 90, 110 tot 150 pk. Extra zuinig wordt de e-HDi, met minder uitstoot en een start/stop-systeem.

Wanneer CitroŽn met de DS4-variant naar buiten komt is nog niet bekend. Maar ga er vanuit dat deze wel een slag aantrekkelijker zal worden dan de ‘gewone’ C4.

Speciaal voor China: CitroŽn Metropolis

CitroenMetropolis-Concept.jpg (30399 bytes)

metropolis.jpg (26149 bytes)

China is inmiddels de op ťťn na grootste markt voor CitroŽn. Dat is ťťn van de redenen dat het merk er sinds 2008 een designstudio heeft in Shanghai. Die maakten speciaal voor de World Fair, daar, de Metropolis concept car. Het is volgens de makers een eerbetoon aan de grandeur, het avantgardisme en de vitaliteit van de metropolen in China. 'Het is een eerbetoon aan de bijzondere groei in het land.' De Metropolis is 5,30 meter lang, twee meter breed en 1,40 meter hoog. 'Dat symboliseert de ambitie en de schaal van het land waarom het hier gaat.' De 'origami'-achterlichten, lijken zwevend te zijn en geven een knipoog naar de DS. De concave achterruit hebben we eerder gezien op de CX en de C6. Bij de techniek heeft CitroŽn gekozen voor een plug in-hybridesysteem. De elektromotor levert daarbij maximaal 95 pk en de verbrandingsmotor is een 2,0-liter V6 met een vermogen van 272 pk en een maximaal koppel van 375 Nm. Het systeem kan desgewenst vierwielaandrijving leveren. In totaal haalt de Metropolis een CO2-uitstoot van 70 gr/km. Volgens CitroŽn komen de prestaties van deze concept car overeen met die van een auto met 4,0-liter V6. Tot slot is deze Metropolis voorzien van de beroemde Hydractieve vering die behalve perfect veercomfort nog een voordeel levert . 'Het zorgt er voor dat de voertuighoogte altijd gelijk blijft en dat zorgt voor een betere aerodynamica wat weer een lagere CO2-uitstoot oplevert.'

 

Bent u liefhebber van de CitroŽn C3 X-TR? Dan kunnen wij u nu verblijden met de eerste foto’s van z’n spirituele opvolger: de CitroŽn AirCross.

citroen aircross.jpg (20399 bytes)

citroen aircross2.jpg (19008 bytes)

 

De foto’s maken duidelijk dat we hier met een opgeruigde C3 Picasso te maken hebben. De AirCross heeft de onvermijdelijke hogere bodemspeling en zelfs een heus reservewiel achterop. Verder onderscheiden optische aanpassingen als een nieuwe grille en sideskirts ’m van de standaardversie van de C3 Picasso.

De CitroŽn AirCross komt in de tweede helft van dit jaar in BraziliŽ op de markt met in ieder geval een 1,6-liter flexfuelmotor onder de kap, die zowel E85 als benzine slikt. Aangezien we destijds ook de C3 X-TR in onze showrooms hadden staan en de C3 Picasso momenteel ook kunnen bestellen, is er een mogelijkheid dat de AirCross ook hier op de markt komt.

Crťative Technologie bouw een CitroŽn DS3 met je iPhone

ds3_iphone.jpg (71452 bytes)

CitroŽn heeft een iPhone applicatie gelanceerd waarmee je een CitroŽn DS3 kan samenstellen. Je hebt keuze uit de kleur van de lak, het dak, stickerthema’s, lichtmetalen velgen en de bekleding. Via de car configurator voor de CitroŽn DS3 heb je toegang tot een wekelijks lifestyle magazine met trends, mode en design tips en mocht je graag een DS3 willen kopen dan is het ook mogelijk om via de applicatie een afspraak te maken bij de dealer.

download de gratis applicatie via de App Store. (bron:mobielnieuwsnet.nl)

 

Elfstedentocht

 

Na rijp beraad is het Nationaal evenement voor 2CV vrienden dit jaar een Elfstedentocht. En zeker weten ‘It giet oan', weer of geen weer. En hoe dik het ijs ook zal zijn, klunen staat in elk geval op het programma want er bestaat geen Elfstedentocht zonder klunen.

Het evenement gaat op 29 en 30 mei plaatsvinden.

‘Uh, na rijp beraad?' Door wie dan?! Wel, voorzitters en evenementenmensen van de 2CV gerelateerde verenigingen zijn zowel vorig jaar als dit jaar al weer bij elkaar geweest om de hoofden te buigen over het jaarlijkse gezamenlijke evenement. Dan waren er zeker heeeeel veel Friezen bij dat beraad?! Gezegd moet worden, CitroŽn Club Friesland komt bij de vergaderingen altijd van het verst en zijn altijd van de partij, maar nee van enige Friesche druk was geen sprake. Uiteraard wel van blijdschap.

Omdat de Elfstedentocht best een stevige rit is is er besloten de rit in twee dagen te rijden. (In de vorm van een acht.) Immers CitroŽn Club Friesland staat garant voor vertier en vermaak en daar is alleen tijd voor wanneer je niet die 220 kilometer in ťťn dag hoeft te jakkeren.

Op dit moment wordt nog driftig gezocht naar een camping en andere verblijfsplaatsen in het midden van de acht.

Uiteraard is iedereen al welkom op 28 mei. Toch handig vooral voor onze Zeeland- en Limbovrienden die toch al gauw een uurtje of vier moeten tuffen.

Maar dat het programma het waard is durven we nu al met grote stelligheid te beweren.

Vanzelfsprekend speelt de stempelkaart een enorm grote rol. En gaat een ieder met het felbegeerde kruisje naar huis en een aardig mondje Fries. Er zal tijd zijn voor kunst en cultuur en een goed glas Berenburg. Voor wie niet voor Berenburg gaat hebben we nog altijd het wolkje Friesche Vlag.

De hoofdlijnen zijn intussen uitgezet. Evenals twee jaar terug in Sevenum, waar we 60 jaar 2CV vierden, hebben we veel helpende handen nodig. Onder andere voor de barbezetting maar ook zonder opbouwers en afbrekers kunnen we niet. De Elfstedentocht is een evenement van de gezamenlijke verenigingen dus moeten we alles samen doen. Groot voordeel is dat we er allemaal voor onze lol en hobby zijn dus hup gezellig de schouders eronder. Willen alle helpende handen zich opgeven bij: evenementen@2cvfriends.nl . Je geeft je dan op voor twee uur vrijwilligerswerk. Tenzij je meer wilt.

Kijk voor meer informatie op de website van de verenigingen. De site van de Stichting 2CV Friends, www2cvfriends.nl, vraagt meer tijd dan verwacht maar zal zeer binnenkort weer in de lucht zijn. Ter aanvulling is er een Hyve aangemaakt. Ook voor de niet Hyver toegankelijk. In het blog rechts onder aan de pagina zal up to date informatie staan. Tevens staan er foto's en filmpjes op en vrienden die een publieke 2CV gerelateerde site hebben. Er kunnen vragen, tips worden achtergelaten in het ‘reagerenvakje'.

Zie : www.hyves.nl, tik in de blauwe zoekbalk 2cv Elfstedentocht. Klik dan op het blokje It giet oan, en voila.

Oant sjen, Mitzie Meijerhof

 

mitzie.meijerhof@2cvfriends.nl

(bron: 2cvclub.nl)

Survolt Concept

citroensurvolt1.jpg (182439 bytes)

Op het moment van schrijven hebben we naast deze twee schetsen nog geen details van de Survolt. Volgens de beknopte informatie die we hebben, is dit de atletische variant van de Revolte. De Survolt is ’een combinatie van haute couture glamour en de sensatie van snelheid’.

citroensurvolt2.jpg (156812 bytes)

Een half jaar geleden toonde CitroŽn de Revolte Concept op de IAA in Frankfurt. Die Revolte is een plug-in hybride, die zowel door de verbrandingsmotor als door een elektromotor kan worden aangedreven. De accu’s van de Revolte kunnen bovendien extern worden opgeladen.

citroen-survolt1.jpg (173292 bytes)

Behalve de Survolt Concept toont CitroŽn op de Autosalon van GenŤve ook de DS High Rider Concept, de DS3 Racing en de C3 Picasso met e-HDi dieselmotor. Die biedt een dak met zonnecellen, ecologisch verantwoorde materialen en een start-/stopsysteem.

DS3 Racing

CitroŽn maakt een hot hatch op basis van de nieuwe DS3. Het modelletje is door de Racing afdeling van het merk onder handen genomen en heet dan ook DS3 Racing.

citroen_ds3_3.jpg (78063 bytes)

Het model krijgt een specifieke aankleding. CitroŽn is weg van de antracietgrijze koetswerktint in combinatie met een oranje dak en velgen waarin de hevigste van de twee kleuren terugkomen, maar ook andere combinaties worden mogelijk. In elk geval hebben ook die recht op een specifieke striping en sierslijsten waarin -zowel binnen als buiten- een carbonlook het overwicht neemt. CitroŽn pakt het instrumentarium, het zitmeubilair en het stuur onder handen. In het interieur prijkt ook een plaatje met een nummer, want de constructeur belooft slechts 1000 stuks van de snelle DS3 te bouwen.

citroen_ds3_racing_11.jpg (60845 bytes)

Snel wordt de DS3 door de 1.6l turbomotor op te kittelen van 156 naar 200pk. De koppelcurve zwelt van 240 naar 275Nm. Daarnaast ligt de DS3 Racing 15mm dichter tegen het asfalt en werd het spoor zowel voor- als achteraan een massieve 30mm breder. Om de dialoog tussen auto en bestuurder te versterken hebben de ophanging en stuurinrichting een specifieke afstelling. Maar hoe snel de DS3 Racing nu exact is? Dat zegt CitroŽn nog altijd niet.

 

Dit is ‘m dan, CitroŽns tweede model in de DS-familie. De concept-car heet op de Autosalon van GenŤve nog geen DS4, maar DS High Rider.

dshighrider1.jpg (55474 bytes)

Het Franse merk heeft na twee teasers een eerste officiŽle foto op de sociale netwerksite Facebook geplaatst. De High Rider is moeilijk in een hokje te plaatsen. Laten we het houden op een hatchback die hoger op z’n poten staat. Vandaar ook de naam High Rider. Specificaties van de auto geeft CitroŽn op dit moment nog niet prijs.

dshighrider2.jpg (49970 bytes)
De High Rider is de voorbode van de DS4, een chique crossover op basis van de nieuwe CitroŽn C4. Net zoals de DS Inside Concept vorig jaar prijsgaf hoe de DS3 eruit kwam te zien en ook al flink wat C3 prijsgaf. De C4 en DS4 beleven op de Autosalon van Parijs (oktober) hun publieksdebuut. Begin 2011 komen ze op de markt.
Onder de kap komen de bekende VTi- en THP-motoren te liggen. Ook profiteert de DS4 van de nieuwe PSA-diesels met start-/stopsysteem. Op termijn (op z’n vroegst 2012) komt er ook een dieselhybride. De DS4 staat namelijk op de bodemplaat die PSA ook voor de Peugeot 3008 gebruikt, en dat is de eerste PSA-auto die als dieselhybride komt.

 

Prijzen CitroŽn DS3 bekend

In het eerste kwartaal van 2010, vlak nadat de verkoop van de burgermans-C3 is gestart, is het de beurt aan de CitroŽn DS3. Daarvan zijn nu de prijzen bekend

CitroŽn zet in het begin van het volgende jaar de DS3 in de showrooms. We zeggen het nog maar een keer: het is de Franse concurrent in de klasse van de Alfa Romeo Mito en de Mini van BMW. Inmiddels heeft CitroŽn prijskaartjes gehangen aan zijn sportieve kleintje. Die zijn geldig vanaf 1 januari.

citroends3-inside.jpg (59735 bytes)

Het programma start met de 1,4-liter VTI met een vermogen van 95 pk en een CO2-uitstoot van 134 gr/km. In de simpelste Chic-versie kost die 16.890 euro. De auto is goed vergelijkbaar met de 95 pk Mini One die 19.445 euro kost en de Mito Multiair met 105 pk die te koop is vanaf 19.100 euro.

De 120 pk sterke 1,6-liter VTI is de volgende in de lijst. Hij levert 120 pk en de bijbehorende CO2-uitstoot is 136 gr/km. De automaat hoest 158 gr/km uit. De prijs voor de handgeschakelde versie is 20.290 euro en de automaat is 21.790 euro. De 1,6-liter THP met 150 pk is voorlopig de snelste DS3. Deze krachtbron wordt niet geleverd in de C3. De turbomotor levert 150 pk en heeft een CO2-uitstoot van 155 gr/km. De snelste DS3 is de enige benzinevariant die een zesversnellingsbak heeft. Hij heeft het hoogste Sport Chic-uitrustingsniveau en kost 23.690 euro.

Diesel

Bij de komst van de DS3 zijn er al meteen drie diesels beschikbaar. De 1,4-liter HDI levert 70 pk met een uitstoot van 105 gram CO2 per kilometer. In de simpelste Chic versie kost die 18.890 euro. De 1,6-liter HDI is er in de varianten met 90 en 110 pk en uitstootcijfers van 111 en 115 gr/km. De prijzen daarvan beginnen bij 22.290 euro en 25.690 euro.

De DS3 is er in drie uitrustingsniveaus: Chic, So Chic en Sport Chic. De eerste herken je aan de 16 inch stalen wielen en er is onder meer een cruise control met snelheidsbegrenzer, two tone bekleding, elektrisch bedienbare zijspiegels, een radio/cd-speler met MP3-mogelijkheid en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel.

De So Chic heeft onder meer 16 inch lichtmetalen wielen, ‘ambience’ interieurverlichting, two tone lak met een dak in een afwijkende kleur en bijpassende buitenspiegels. Verder is er LED-dagrijverlichting, een handbediende airco en donkergetint glas.

De Sport Chic is de hoogste in de rangorde met onder meer 17 inch lichtmetalen wielen, climate control, ‘chrome’ zijstootstrips, een dakspoiler met remlicht en een audiosysteem met USB-aansluiting en een in hoogte verstelbare passagiersstoel.

De nieuwe CitroŽn C3 staat al bijna bij de showrooms, maar over de prijzen liet de importeur zich vooralsnog niet uit. We kunnen u nu echter definitief uitsluitsel geven.

c32009a.jpg (13835 bytes)

De nieuwe C3 is er vanaf 12.990 euro. Voor dat geld verlaat u de showroom met een 60 pk sterke 1.1i Airdream Essentiel. ABS, EBD, Brake Assist en twee airbags behoren tot de standaard veiligheidsvoorzieningen. Als comfortverhogende zaken krijgen alle C3’s een in delen neerklapbare achterbank, een boordcomputer, elektrisch bediende ruiten voor en elektrisch bedienbare buitenspiegels mee. De 1.1i heeft een C-label. De 75 pk sterke 1.4i Airdream Essentiel is er voor 13.790 euro. Ook die motorisering gaat getooid met een C-label.
Met de Dynamique-uitrusting komt de prijs van de 1.4i uit op 15.490 euro. De meeruitrusting omvat onder andere airconditioning, andere wieldoppen, cruise control, mistlampen vůůr, een radio/cd-speler en zij-airbags. Dit uitrustingsniveau is ook te combineren met de 95 pk sterke 1.4 VTi-motor. Dan is de prijs 16.390 euro. De 120 pk sterke 1,6-liter VTi Dynamique is er voor 17.390 euro. Die motorisering betekent een C-label.
Het topuitrustingsniveau is de Exclusive. Dat omvat onder meer 16-inch lichtmetaal, verwarmde en inklapbare buitenspiegels, automatische airconditioning, chromen interieuraccenten, elektrische ramen achter, een lederen versnellingspookknop, stof/alcantara bekleding en de speciale ‘Zenith’ voorruit. In combinatie met de 1.6 VTi-motor is de prijs 19.690 euro, met de optionele automatische transmissie is dat 21.190 euro.
Natuurlijk zijn er ook diesels. CitroŽn trapt af met de 1.4 HDiF van 70 pk. De 1.4 HDiF Dynamique is er voor 18.490 euro. De 1.6 HDiF is er in twee vermogensvarianten. De versie met 90 pk heeft een uitstoot van 104 gram per kilometer en kost als Dynamique 19.690 euro. In Exclusive-trim is dit 21.990 euro. De topper is de 110 pk sterke versie die als Exclusive 23.290 euro kost.

 

Het zat er aan te komen: na Peugeot i-mievt ook CitroŽn lekker mee. De elektrische CitroŽn gaat als C Zero door het leven.

zero.jpg (71521 bytes)

De kleine C Zero heeft een elektromotor aan boord met een vermogen van 47 kW. Het maximumkoppel bedraagt 180 Nm. De motor laat z’n krachten los op de achterwielen. Het pakket lithium-ion accu’s bevindt zich in het midden van de auto. De accu’s zijn via een 220V-stopcontact in zes uur op te laden, maar wie haast heeft kan in een half uur het pakket voor 80 procent opladen. De topsnelheid van de C Zero is 130 kilometer per uur; 100 kilometer per uur staat na 15 seconden op de klok. De actieradius bedraagt 130 kilometer.
De lengte van de C Zero is 3,48 meter en de wielbasis bedraagt 2,55 meter. De elektrische CitroŽn heeft vier volwaardige zitplaatsen aan boord en een bagageruimte van 166 liter. Stuurbekrachtiging, ABS, ESP, elektrische raambediening, zes airbags en airconditioning behoren tot de standaarduitrusting.
De C Zero komt in het laatste kwartaal van 2010 op de markt. Dan heeft CitroŽn ook de Berlingo Electrique in het gamma om de liefhebber van elektrische mobiliteit te bedienen. Volgend jaar komt het Franse merk bovendien met een tweede generatie van het start-/stopsysteem. In 2011 komt de DS5 op de markt, een chique full hybrid.

PSA maakt ruimte voor de productie van de nieuwe CitroŽn C3 en de DS3. Daarvoor moeten twee andere modellen het veld ruimen.

In de PSA-fabriek in Poissy wordt de productie van de Peugeot 1007 gestaakt. Volgens PSA is dat gebeurd om ruimte te maken voor de komst van de nieuwe C3 van CitroŽn. In Poissy zijn twee productielijnen. De eerste is nu bestemd voor CitroŽn en op de tweede wordt de Peugeot 207 gebouwd. Voorheen werd de C3 ook in Spanje gebouwd, maar de buitenlandse productie van de C3 wordt gestaakt.
PSA zal niet rouwig zijn om het verdwijnen van de 1007, de mini-mpv met de schuifdeuren is niet aangeslagen bij het publiek. Sinds april 2005 tot het einde van 2008 zijn slechts 122.000 exemplaren gebouwd. In het eerste kwartaal van 2009 waren dat er nog maar drieduizend.

C2

Aulnay sous Bois is een vestiging waar ook de oude C3 wordt gebouwd. Die rolt daar op het moment samen met de nieuwe ster van de band. Aan het einde van november stopt in die fabriek de productie van de C2. Die driedeurs wordt opgevolgd door de DS3, die wat hoger in de markt wordt gezet. De C2 loopt mee sinds september 2003 en tot en met het einde van 2008 zijn 602.000 stuks gemaakt. In het eerste kwartaal van 2009 zijn slechts 23.000 exemplaren verkocht.

 

Unieke CitroŽnparade op 4 oktober
Op 4 oktober vormen de CitroŽngebouwen op het Stadionplein en het plein hiertussen het decor voor een groot aantal buitenactiviteiten, waarvan de voornaamste de CitroŽnparade is. 90 CitroŽns die het straatbeeld de afgelopen 90 jaar hebben gekleurd starten vanaf het Stadionplein en maken een rit in de omgeving van Amsterdam. Rond 12.00 uur verzamelen deze auto’s zich op het Stadionplein en vormen zo een openluchtmuseum. De start van de parade is om 14.00 uur en vanaf 15.30 uur worden de CitroŽniconen weer verwacht op het Stadionplein. Daar zullen ze tot 17.00 uur te bewonderen zijn.

In de CitroŽngebouwen aan het Stadionplein is het tevens mogelijk een expositie te bekijken over de historie van CitroŽn [met een aantal iconen zoals de Traction Avant, de DS en de 2CV]. Daarnaast beleven de nieuwe CitroŽn C3 en DS3 hun avant-premiŤre in Nederland.
Foto's vindt u op 90 Jaar citroŽn, Amsterdam
Achtergrondinformatie over 90 jaar CitroŽn kunt u vinden op:
  www.90.citroen.com/nl

Eend als basis voor plug-in hybride Revolte Concept?

De opvallend vormgegeven Revolte Concept van CitroŽn is voorzien van de laatste snufjes op plug-in hybride-techniek. De ontwerpers hebben voor het design nog eens goed gekeken naar de 2CV cultklassieker, maar om de conceptauto 'de nieuwe Eend' te noemen, gaat misschien een beetje ver.

2871956.jpg (21917 bytes)

Follow up:

Het succes van de klassieke Eend, die vorig jaar zijn 60ste verjaardag vierde, lag in de eenvoud van de techniek en het uniek vormgegeven, compacte design. De Revolte die op de afgelopen IAA in Frankfurt getoond is, illustreert dat er in 60 jaar veel veranderd is. De techniek in de auto maakt het mogelijk om afstanden volledig elektrisch af te leggen waarna een kleine benzinemotor het overneemt. Het accupakket is via het huisstopcontact op te laden. Technische details over de aandrijving en techniek zijn nog niet bekendgemaakt. In de auto is plaats voor drie personen (inclusief de bestuurder) die via zogenoemde 'suicide doors' kunnen instappen.

2871965.jpg (29745 bytes)

Geen merk met zo veel mpv’s als CitroŽn. En er kan er nog best eentje bij. De Nemo Multispace is toegevoegd aan het assortiment.

nemo.jpg (151228 bytes)

 

CitroŽn hoopt met de Nemo Multispace een potje te kunnen breken in het segment van de kleine mpv’s; al is het van huis uit een bestelauto. In dat deel van de markt vindt het ondermeer zijn eeneiige drielingbroer als concurrent: Fiat heeft namelijk de Qubo in de showroom staan. De Peugeot Bipper Teepee, de derde telg, is niet in Nederland te koop.

De Nemo Multispace is alleen leverbaar met de 1,4-liter benzinemotor met 75 pk. Hij is getooid met een C-label en stoot 157 gram CO2 per kilometer uit. De prijs is 13.990 euro.

Om de auto in de schijnwerpers te zetten, begint CitroŽn met een introductieaanbieding. Het Pack Comfort wordt daarbij aangeboden voor 790 euro. Het bestaat uit een handbediende airco en een radio/ cd-/ MP3-speler. Volgens CitroŽn levert dat een voordeel op van 710 euro.

Tot de standaarduitrusting van de Nemo Multispace behoren onder meer elektrisch bedienbare en verwarmbare spiegels, een passagiersairbag, 15 inch wielen met wieldoppen, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel met arm- en lendesteun en een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel.

Nieuwe CitroŽn C3: minder aaibaar

Het duurt nog eventjes (begin 2010 naar ons land) voordat het normale voetvolk de CitroŽn C3 mag zien. De dealers hebben het nieuwe model al bewonderd en tijdens die presentatie zijn in het geniep foto’s gemaakt.

C32009.jpg (19702 bytes)c32009c.jpg (12201 bytes)c32009a.jpg (13835 bytes)c32009b.jpg (12750 bytes)c32009d.jpg (15963 bytes)c32009f.jpg (26346 bytes)

c32009g.jpg (27595 bytes)

c32009h.jpg (23711 bytes)

CitroŽn koos ervoor om de nieuwe C3 niet uit zijn jas te laten groeien. De nieuwe Fransoos blijft met 3.94 meter lengte ruim binnen de grens van vier meter. In het interieur heeft het merk enkele foefjes uitgevoerd om creatief met de binnenruimte om te gaan. Zo kan de passagiersstoel verder naar voren worden geplaatst dan de bestuurdersstoel voor meer beenruimte achterin. Het dashboardkastje heeft er niet voor hoeven wijken en biedt nog 13 liter ruimte. Extra vrije centimeters voor de achterpassagiers worden ook gerealiseerd door dunnere rugleuningen van de voorstoelen, dat scheelt toch weer drie centimeter. Aan bagageruimte is evenmin gebrek; met 287 liter is dat voor zijn formaat en deze klasse heel modaal. Uiteraard kan het ruim worden vergroot door de achterbank (in ongelijke delen) neer te klappen.

Draadloos muziek luisteren
Daarnaast beschikt de nieuwe C3 over moderne features die zowel bestuurder en passagiers graag zien. Zo is er bijvoorbeeld de connecting box waarmee passagiers draadloos muziek kunnen luisteren. Op de optielijst staat ook het MyWay navigatie- en audiosysteem met geÔntegreerd kleurennavigatiesscherm en kaarten van heel Europa, MP3-aansluitmogelijkheid en Bluetooth voor de bellers onder ons. Zon- en ruimte aanbidders kunnen kiezen voor de Zenith voorruit; een lel van een voorruit (135 centimeter lengte!) die de nodige licht en lucht in het interieur laat doorschemeren.

De comfortbeleving wordt in de nieuwe C3 verder op smaak gebracht met verbeterde geluidsisolatie onder de motorkap en in de deuren. Niet te zien is de gewichtsbesparing die voor de nieuwe achteras is doorgevoerd (-13 kg) en de toepassing van snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. Het veiligheidspakket bestaat vanaf het tweede uitrustingsniveau uit zes airbags, cruisecontrol en snelheidsbegrenzer.

Motorenpalet
Het motorpalet van de C3 gaat ook met zijn tijd mee en is verder verfijnd. Het gamma zal bestaan uit drie dieselmotoren (1.4 HDiF 70 pk, 1.6 HDiF 90 pk en 1.6 HDiF 110 pk) en vier benzinemotoren (1.1 61 pk, 1.4i 75 pk, 1.4 VTi 95 pk en 1.6 VTi 120 pk). Deze worden allen gekoppeld aan een vijfversnellingsbak, behalve de 1.6 HDiF 110 pk. Deze is voorzien van een zesbak en bij de 1.6 VTi 120 pk kan ook worden gekozen voor een viertraps automaat.

Innovaties in de pijplijn
Vanaf 2011 wordt een nieuwe reeks brandstofbesparende maatregelen doorgevoerd met onder meer een start-stopsysteem. Ook zitten er nieuwe vijf- en zestraps automaten in de pijplijn, waardoor twee dieseluitvoeringen een CO2-uitstoot kunnen bereiken van 90 tot 95 g/km. Daarnaast zijn er nieuwe driecilinder benzinemotoren in ontwikkeling om ook benzinemodellen met een uitstoot lager dan 100g/km CO2 aan te kunnen bieden.

CitroŽn DS3 moet Mini gaan beconcurreren

Vanaf volgend jaar gaat CitroŽn zich roeren in een nieuw segment: dat van de premium-kleintjes. De DS3 moet een concurrent worden van de Mini. Voor het eerst mogen we de concept car die daar aan voorafgaat van de binnenkant bekijken. Om alle kleurcombinaties te bekijken, klikt u op onderstaande foto.

ds_inside.jpg (8408 bytes)

CitroŽn heeft vorig jaar op de Autosalon van GenŤve voor het eerst de DS Inside concept car laten zien. Dat is een auto die voorafgaat aan de komst van de DS3; het studiemodel komt voor 95 procent overeen. De DS3 is een driedeurs variant van de nieuwe C3, waarmee we volgende maand voor het eerst kennismaken. Later in de zomer krijgen we voor het eerst de productieversie van de DS3 te zien; in de loop van het volgende jaar maakt die zijn opwachting in de showrooms.

De DS3 wordt als premium-model in de markt gezet. CitroŽn laat er geen twijfel over bestaan dat de Mini van BMW en de Alfa Romeo Mito in het jachtterrein van de DS3 zitten. Naar goede gewoonte in de klasse van de premium-mini’s kan de DS3 geheel naar wens worden aangekleed. Het interieur van het showmodel mogen we nu voor het eerst bekijken en geeft een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is.

Het leer bij de concept car zit zelfs tot op het dak. In het ivoorwitte materiaal zit een print waarin het nieuwe DS-logo terugkomt. Benieuwen of ook op het productiemodel een lederen dak tot de opties behoort. In het interieur is de bekleding van de zetels geÔnspireerd op het vormgeving van luxe horlogebandjes. Verder zijn er veel details in donker aluminium en zijn er verschillende alcantara-accenten.

CitroŽn heeft de vanafprijs bekendgemaakt van de CitroŽn DS3: de auto moet minimaal €16.890 opbrengen. Daarnaast is het mogelijk een gelimiteerd aantal CitroŽns DS3 te bestellen via het internet.

40 Stuks Citroen C4 by Loeb voor Nederland

citroen_c4loeb_back_615483a.jpg (80532 bytes)

In een oplage van veertig stuks brengt CitroŽn de speciale C4 by Loeb ook op de Nederlandse markt. De in rood of zwart te leveren driedeurs C4 komt er met een 120 pk of 150 pk sterke 1.6-benzinemotor.

De C4 by Loeb is een ode aan de succesvolste rallyrijder aller tijden. De naam van meervoudig kampioen verschijnt op het koetswerk en op een plaquette in het interieur. Verder onderscheidt de speciale editie zich door 17 inch lichtmetalen wielen, die afhankelijk van de koetswerkkleur wit of zwart van tint zijn. Verder beschikt de Coupť over rode stiksels voor het met leder beklede stuurwiel en in de mattenset. Aluminium pedalen versterken het sportieve karakter van de uitvoering. De uitrusting omvat daarnaast zaken als een dualzone climate control, elektrisch inklapbare buitenspiegels, parkeersensoren achter, meedraaiende xenon-verlichting, navigatiesysteem, radio met CD- en MP3-speler, regensensor, automatisch inschakelende verlichting.

Voor de aandrijving is keuze uit de benzinemotoren 1,6 16V met 120 pk en een turbovariant met 150 pk uit 1,6 liter cilinderinhoud. CitroŽn vraagt voor de 120 pk-uitvoering € 24.390,-. De turboversie kost € 26.190,-. De gelimiteerde editie is per direct te bestellen.

Gales vanaf 1 april bij CitroŽn

Al met ingang van 1 april 2009 zal Jean-Marc Gales (46) de nieuwe algemeen directeur worden van CitroŽn. Hij volgt daarmee Gilles Michel op die door Nicolas Sarkozy is aangesteld om een rijksinstelling voor de ondersteuning van de Franse industrie te gaan leiden.

"Ik ben er trots op dat ik CitroŽn mag gaan leiden, een merk met enorme bezieling die blijkt uit krachtige dynamiek, een nieuw merkimago, grote introducties die gaande zijn als de C3 Picasso, of zullen volgen zoals de DS-lijn. Hoewel de economische situatie nog nooit zo zorgelijk was, heeft CitroŽn alle troeven in handen om de continuÔteit te waarborgen en zich verder te ontwikkelen: het gamma, het internationale dealernetwerk en het personeel", zo meldde Jean-Marc Gales zijn medewerkers.

De Luxemburger Jean-Marc Gales, aan de Universiteit van Karlsruhe afgestudeerd als ingenieur werktuigbouwkunde en Master of Science aan het Imperial College in London, is zijn loopbaan begonnen bij BMW, waar hij verschillende functies bekleedde bij de strategische planning en bij personeel & organisatie. In 1998 trad hij in dienst bij Volkswagen, waar hij werd benoemd tot directeur marketing. In 2003 maakte hij de overstap naar General Motors, waar hij diverse directeursfuncties bekleedde. In 2006 werd hij benoemd bij Mercedes-Benz.

Vanaf april 2009 in de showroom, de nieuwe C3 Picasso

c3picasso.jpg (236137 bytes)

 

 

 

Nieuwe huisstijl CitroŽn inclusief premium gamma

 

CitroŽn vindt zichzelf opnieuw uit en daartoe gaat het dealerkorps de komende jaren flink op de schop. Binnen moederconcern PSA kennen we al de Blue Box van Peugeot maar CitroŽn komt nu met de 'Red Box', zij het alleen voor de werkplaatsafdeling.

citroen-redbox.jpg (87779 bytes)


De showroom moet een transparante uitstraling krijgen middels een glazen (ogende) gevel.

logo_citroen-ds.jpg (45629 bytes)

links het nieuwe merklogo, rechts het DS-logo. Let op de geraffineerd 'omgewerkte' dubbele chevron waarin nu de letters D en S te zien zijn.

Het logo is net als alle andere huisstijlelementen meegeŽvolueerd. Die huisstijl is al doorgevoerd op de websites en de CitroŽn C3 Picasso is het eerste model dat het nieuwe logo voert.

Belangrijk onderdeel binnen de gehele operatie vormt een parallelle modellijn die het voorvoegsel DS krijgt, waarmee de fabrikant verwijst naar het legendarische type uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. De reeks zal drie modellen tellen in respectievelijk het B-, M1- en M2-segment.

ds_inside.jpg (69555 bytes)

De naamvoering zal niemand verrassen en wordt: DS3, DS4 en DS5. Hiermee komt een einde aan de voortijdige geruchtenstroom die ervan uitging dat de DS als retromodel zou terugkeren. De DS-serie moet binnen het CitroŽn-gamma het premium-niveau vertegenwoordigen.

citroen-receptie.jpg (91267 bytes)

Voor Nederland zal Paul de Koning namens de importeur de restyling van het dealerkorps onder zijn hoede nemen. Een dag voordat de wereldpers (op de geboortedag van Andrť Citroen) in een bioscoop aan de Champs d'Elysťe de nieuwe huisstijl en het DS-principe onthuld kreeg hebben in het Theater in Almere het dealerkorps de nieuwe merkstandards gepresenteerd gekregen.

 


 

Bron: Autokompas, de telegraaf, Citroen, autointernationaal,autokiosk,Autoweek