CitroŽn C5 Airscape maakt alle verlangens waar

CitroŽn onthult op de IAA 2007 in Frankfurt de C5 Airscape. De C5 Airscape is een krachtig en dynamisch uitziende cabriolet met een exclusief interieurontwerp, waardoor zowel rijplezier als comfort voor de vier inzittenden is gegarandeerd.

De concept car is niet alleen aantrekkelijk om te zien, ook zijn rijprestaties zijn indrukwekkend. De auto beschikt over Snow Motion antislipregeling van de laatste generatie, dat vrijwel niet onderdoet voor vierwielaandrijving, en het UrbanHybrid-systeem waardoor het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2  sterk beperkt worden.

Dynamiek en raffinement
De C5 Airscape heeft elegante vormen met een geraffineerd silhouet. De krachtige carrosserie wordt nog verder benadrukt door de diepgrijze kleur. Deze kleur, die afhankelijk van de lichtinval in intensiteit varieert, geeft de C5 Airscape een schitterend en elegant aanzien en onderstreept de status van topmodel.

De C5 Airscape dankt zijn dynamische uitstraling onder andere aan de karakteristieke voorzijde met royale luchtinlaten en lange, om de hoek doorlopende koplampen. Deze zijn in de motorkap geplaatst, waarvan de eveneens dynamische vorm wordt bepaald door twee scherpe lijnen. De koplampen reiken tot de grote verchroomde chevrons, het kenmerk van elke CitroŽn.

Het profiel van de C5 Airscape is het resultaat van een zoektocht naar optimale aŽrodynamica. De lijn van het dak, het bijzonder grote glasoppervlak en de langwerpige verchroomde portiergrepen benadrukken de vloeiende vormen terwijl de hoge koets, de opvallende spatborden en de 19-inch velgen de C5 Airscape tot een auto van niveau maken.

De krachtige uitstraling van zowel de voor- als achterkant van de auto weerspiegelt de wegligging van de C5 Airscape. De hooggeplaatste achterlichten in het verlengde van de koets geven de auto een optimale dynamiek en de dubbele verchroomde uitlaat versterkt het luxueuze karakter van de auto. Hiervoor zorgt ook de concave vorm van de achterruit, waarmee de C5 Airscape zich in de rij van grote berlines van het merk schaart.

De vooruitstrevendheid van de C5 Airscape schuilt bovendien ook in het geheel nieuwe ontwerp van het vouwdak. In gesloten stand lijkt de voorruit door te lopen, omdat het voorste gedeelte van het dak van glas lijkt. Hierdoor baadt het interieur in het licht. Het volledig van carbon vervaardigde dak laat zich heel eenvoudig in- en uitvouwen zonder het esthetische aspect van de auto uit het oog te verliezen. Het invouwen gaat automatisch en vereist geen bijzondere handelingen; ook hoeft het bergvak bij de bagageruimte niet apart te worden geopend.

De C5 Airscape mag zich tot de klassiekers rekenen in auto-ontwerp dankzij het metalen dak met stoffen bekleding. Het oogt als het canvas dak van weleer en staat daarmee symbool voor een cabriolet van topklasse.

Gedistingeerde vrijheid
Het volledig in donkerbruin leer uitgevoerde interieur van de C5 Airscape met de bijzonder fraai uitgevoerde stoelen roepen een gevoel van ongekende luxe op. Het middengedeelte van de stoelen doet denken aan de schakels van een horlogeband terwijl de randen van de stoelen zijn afgewerkt met stiksels die het geheel een strak en krachtig uiterlijk geven. De pookknop is bekleed met leer en chroom, geheel in lijn met de chromen omlijsting van de bediening van de airco en de middenconsole.

De bestuurder beschikt over een stuurwiel met vaste kern. Dit bevat direct binnen handbereik de belangrijkste bedieningsknoppen voor comfort en hulp bij het rijden (navigatie, radio, cruise control met snelheidsbegrenzer, boordcomputer). Al deze bedieningsknoppen zijn voorzien van een originele toplaag die de structuur van de huid benadert. De interface met bestuurder is optimaal dankzij de sensoren.

Het geraffineerde instrumentenpaneel van de C5 Airscape komt tegemoet aan de vraag naar een optimale ergonomie en is perfect afleesbaar. De drie wijzerplaten met ringvormige wijzers symboliseren het hoge technologische niveau. De wijzers bewegen overigens niet over de platen, maar draaien eromheen voor een mooiere vormgeving en een betere leesbaarheid.

De luchtroosters naast de klokken en de als een luchtinlaat gevormde bovenkant van het instrumentenpaneel benadrukken het krachtige karakter van de cabriolet. Het geheel komt goed tot zijn recht dankzij het pure en welgevormde ontwerp van het dashboard met rechte lijnen die symbool staan voor precisie en zachte rondingen die de dynamiek van het ontwerp benadrukken. Zo heeft de bestuurder alles perfect onder controle terwijl hij geniet van een opmerkelijk rijcomfort.

De stijl van de C5 Airscape is indrukwekkend, maar dat geldt ook voor de dynamische eigenschappen van de auto. De concept car is uitgerust met een V6 HDi motor met roetfilter die ook op biodiesel werkt, Snow Motion antislipregeling die zorgt voor rijeigenschappen die vergelijkbaar zijn met een vierwielaangedreven auto, en het UrbanHybrid-systeem voor beperkt brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Deze combinatie maakt van de C5 Airscape een auto met opmerkelijke eigenschappen en respect voor het milieu.

Techniek in dienst van het milieu
Dankzij een omkeerbare dynamostarter die is verbonden met supercondensators waarin tijdelijk grote hoeveelheden energie kunnen worden opgeslagen, biedt het UrbanHybrid-systeem onmiskenbare voordelen op het gebied van milieubescherming, rijplezier, akoestiek en veercomfort.

De motor wordt in de stand Drive bij een snelheid van minder dan 6 km/h en bij ingetrapt rempedaal uitgeschakeld. Voor een optimaal rijcomfort start deze automatisch zodra de bestuurder het rempedaal loslaat. Als de auto stilstaat wordt geen brandstof verbruikt en de CO2-uitstoot wordt in de gecombineerde cyclus met 24 g/km verminderd. Bovendien wordt de energie die vrijkomt tijdens vertragen en afremmen opgeslagen en gebruikt om het boordnet (airconditioning, radio, etcetera) te voeden. Dit leidt tot een lager brandstofverbruik en minder uitstoot. Het koppel kan met behulp van de 'boost'-functie kortstondig worden verhoogd, bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre, om extra snel te kunnen accelereren.

Het UrbanHybrid-systeem zorgt er als de auto stilstaat voor, dat het interieur vrij is van geluid en trillingen. Zo blijft het comfort gegarandeerd, zowel voor de inzittenden als voor de omgeving.

Rijplezier en goede prestaties onder alle omstandigheden
Dat de C5 Airscape tot het topsegment behoort, wordt nog eens bevestigd door de aanwezigheid van een 2.7 V6 HDi motor met roetfilter. Deze krachtige motor levert een vermogen van 150 kW (208 pk) bij 4.000 tpm en een koppel van 440 Nm bij 1.900 tpm. Al bij lage toerentallen heeft deze motor een gelijkmatig gespreid koppel voor een uiterst aangenaam gebruikscomfort. Een automatische zesversnellingsbak zorgt voor optimaal rijgedrag.

Voor een hoog prestatieniveau en een optimale actieve veiligheid is de C5 Airscape voorzien van Snow Motion, een innovatieve antislipregeling met uitgebreide mogelijkheden. Deze aandrijving draagt zorg voor goed weggedrag op bijvoorbeeld een glad en besneeuwd wegdek.

De voordelen hiervan, die al goed merkbaar zijn met conventionele banden, worden nog duidelijker als de concept car wordt uitgerust met winterbanden. In dat geval zijn de rijprestaties van de C5 Airscape te vergelijken met die van een auto met vierwielaandrijving.

Rijden in de C5 Airscape is een volmaakt en blijvend genot. De vrijheid ligt binnen handbereik.

 

(Bron: Autorai.nl en autowereld.com)